Overslaan en naar de inhoud gaan

Kneepjes van pair programming vanuit huis

Een techniek voor het ontwikkelen van software waarbij twee programmeurs tegelijkertijd aan hetzelfde probleem op dezelfde computer werken noemen we pair programming. Nu de wereld getroffen is door COVID-19, is het voor ontwikkelaars erg lastig om samen te werken. Als teams op een andere locatie werken doen zich er verschillende uitdagingen voor zoals: vertragingen in de coördinatie, de integratie van technische hulpmiddelen en vertragingen in de internetverbinding.
Thuiswerken
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Om deze uitdagingen te bestrijden beschrijf ik in dit blog enkele tips op basis van vijf belangrijke basisprincipes die om de hoek komen kijken bij remote pairing.

1. Het toepassen van continuous software design

Bij pair programming moeten softwareontwikkelaars hardop nadenken over het ontwerp van hun software. Door constant ideeën op elkaar af te vuren kom je samen tot de beste oplossing. Als je vervolgens regelmatig teamleden roteert blijft het softwareontwerp zich evolueren. Om ideeën op te doen werken de meeste programmeurs met fysieke whiteboards en markers, echter is dit bij remote pairing niet mogelijk. Om dit op te lossen is het verstandig om online samenwerkingsdiensten te gebruiken die aantekeningen en virtuele plaknotities ondersteunen zoals: Miro, Whimsical, Jamboard en Diagrams.net. Op deze manier kan het hele team tegelijkertijd een bijdrage leveren.

2. Je intenties kenbaar maken

Bij pairing moeten ontwikkelaars continu aangeven wat ze aan het doen zijn. Hierdoor is persoonlijk contact cruciaal Op deze manier kun je mogelijke gebreken voorkomen en je teamlid erbij betrekken om een oplossing te vinden. Om dit op afstand mogelijk te maken is hoogwaardige communicatietechnologie nodig en kunnen we voorkomen dat specifieke visuele- en audiosignalen verloren gaan. Investeer daarom in een headset van hoge kwaliteit, een hoogwaardige microfoon en een goede webcam. Op deze manier kun je niet alleen je intenties uitspreken, maar ook visueel laten zien waar je aan hebt gewerkt.

3. Het wisselen van rollen

Bij pairing schrijft altijd één teamlid de code, terwijl de andere collega meekijkt. Om ervoor te zorgen dat beide ontwikkelaars scherp blijven is het belangrijk om regelmatig van rol te wisselen. Tijdens remote pairing is het wisselen van rollen lastig, gezien meestal maar één persoon het scherm op zijn computer deelt. De ander kan hierdoor alleen maar meekijken. Om dit probleem op te lossen kan er software worden gebruikt waarbij alle twee de ontwikkelaars controle hebben over het scherm om te coderen.

4. Leren van anderen

Een veelgehoorde klacht onder programmeurs is dat hun vaardigheden stagneren omdat dat ze op het werk geen nieuwe technologieën of technieken leren. Pairing is een ongeëvenaarde methode om van elkaar te leren. Echter raken programmeurs bij remote pairing vaak sneller afgeleid door bijvoorbeeld mensen uit de directe omgeving. Het is daarom belangrijk om je volledig af te sluiten van externe verleidingen. Sluit of minimaliseer andere app-vensters, zoek indien mogelijk een werkruimte waar je alleen kunt werken en neem samen regelmatig een pauze om gefocust te blijven.

5. Andere programmeurs iets leren

Bij pairing is het belangrijk om andere iets te leren. Wees dus genereus met je kennis, stel vragen en probeer je teamlid te motiveren. Op deze manier leer je van elkaar en kunnen softwaremodellen alleen maar beter worden. Tijdens remote pairing is het veel lastiger om betrokken te blijven en anderen te enthousiasmeren. Het is daarom belangrijk om rustig en alles zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen. Stel daarnaast ook vragen en vat ingewikkelde onderwerpen samen, zodat de ander het goed begrijpt. Moedig je teamgenoot aan om vragen terug te stellen en vraag om de webcam aan te zetten zodat je elkaar kunt zien.

Op dit moment werk je wellicht thuis, net als de rest van Nederland, en heb je het gevoel dat je minder goed kunt communiceren met collega’s. Het is daarom nu de perfecte de tijd om te experimenteren met remote pairing. Ga dus aan de slag, neem de nodige voorbereidingen in acht en ontwikkel samen software om trots op te zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in