Loopbaan

Carriere
kind met tablet

Jong geleerd is oud gedaan?

Als je chirurg of raketgeleerde kunt worden als je ‘pas’ op je 18e begint, dan moet programmeur ook wel lukken.

© CC By-SA 2.0 - Flickr.com Tia Henriksen
18 februari 2019

Als je programmeur wilt worden, dan moet je jong beginnen! Het is een van de meest opvallende IT-stereotypes, laatst nog op de te lezen: “Als je een serieuze baan wilt, moet je als een malle gaan hobbyen.”

Waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Bij andere beroepen klinkt het best raar. Bijvoorbeeld: “Lizzy opereerde op haar 13e al op haar hamster.” Of: “Sam kende op zijn 14e het verschil tussen vaste en vlottende activa al.” Dan denk je meteen: “Ach, laat die kinderen lekker kind zijn. Dat is veel te vroeg om al een keuze te moeten maken!”, toch?

Dit stereotype is niet alleen vreemd, maar ook schadelijk voor kinderen die nog niet kunnen programmeren. Het werkt erg demotiverend om op je 18e te horen dat je mijlenver achterligt, omdat je het zogezegd op je 14e al had moeten leren. Het is ook niet eerlijk, want niet iedere tiener heeft de kans om te leren programmeren. Sommige 14-jarigen hebben geen flauw idee wat programmeren is of waarom het leuk zou moeten zijn, omdat maar een klein deel van de middelbare scholen in Nederland informatica- of programmeeronderwijs aanbiedt.

Bovendien, het is nog maar de vraag hoe waardevol het is om al jong te leren programmeren, want kinderen kunnen pas rond hun 12e goed logisch redeneren. Op jongere leeftijd al programmeren – of iets anders doen dat cognitief nog veel te moeilijk is – is eerder frustrerend dan motiverend. Daarom leren we kinderen ook geen differentiaalvergelijkingen in groep 4, al zijn die nog zo belangrijk voor een later leven.

Bovendien, niet alles wat je jezelf leert, klopt ook. Ik heb regelmatig studenten in de collegezaal die (volgens zichzelf) geweldig kunnen programmeren, maar al veel slechte gewoontes hebben opgepikt, die niet makkelijk af te leren zijn. Die studenten worden niet zelden in rap tempo ingehaald door ‘verse’ programmeurs die geen last hebben van verkeerd aangeleerde ideeën. Een gedeelte van de nieuwkomers is zelfs voor die tijd al afgehaakt – of begint überhaupt niet – omdat ze denken dat ze de vroege beginners nooit meer kunnen inhalen. Dat is eeuwig zonde, want zo gaat potentieel talent verloren.

Natuurlijk is het geweldig als je weet wat je wilt worden en vroeg begint, maar als je chirurg of raketgeleerde kunt worden als je ‘pas’ op je 18e begint, dan moet programmeur ook wel lukken.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer januari / februari, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Reactie toevoegen
2
Reacties
Lezer#5519 Remmelzwaal 18 februari 2019 17:28

@G.Teley grotendeels mee eens. Als je al veel gezien hebt, lijkt alles op elkaar, wil je verder dan moet je op zoek naar 'paradigma shifts'. Verdiep je eens in functioneel programmeren (en de bijbehorende aanpak van problemen) of Big Data of AI. Dan blijf je je horizon verbreden en ga je toch weer anders tegen problemen aankijken.

g.teley 18 februari 2019 14:04

He he, eindelijk eens een nuchtere, realistische kijk op deze zaak.
Zelf ben ik op m'n 27e gestart met een (deeltijd) opleiding Software Engineering en als ik eerlijk ben zie ik in alle 'moderne' programmeer cursussen bitter weinig nieuws onder de zon. Maar dat zal wel uitgelegd worden als vreselijk verouderd :)
De hoeveelheid 'programmeeracties' zijn uiterst beperkt. Toekennen, vergelijken, sprongopdracht, wat mathematische acties als optellen, vermenigvuldigen, en dan heb je het wel gehad. De rest is allemaal logica eromheen om te komen tot het best mogelijke eindproduct. OO is wel zo'n beetje algemeen geaccepteerd en zo nu en dan bedenken we een nieuwe taal die je dat allemaal net ietsje anders vorm laat geven. De meeste tijd gaat zitten in het leren kennen van de beschikbare bibliotheken.
Algoritmiek is hetgeen bepalend is bij hoe je een probleem aanpakt en hoe je denkt tot de beste oplossing te komen. En dat leer je niet op 6-jarige leeftijd. Hooguit selecteer je dan op enthousiasme en doorzettingsvermogen. Maar of dat op zijn 16e ook nog zo bestaat is maar zeer de vraag. Ik wilde op m'n zesde later straaljagerpiloot worden, want die waren net nieuw en kwamen met bulderend geraas overvliegen....