Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Innovatie is sneller én democratischer dan ooit

Innovatie is sneller én democratischer dan ooit

Maatschappelijke en technologische veranderingen versterken innovatieve slagkracht

© Pixabay CC0 Public Domain
24 juli 2020

Een spotgoedkope ziekenhuisventilator, een AI-systeem dat naar hoestgeluiden luistert om coronabesmettingen te detecteren en een systeem dat bacteriën en virussen bestrijdt met geladen deeltjes. Dit zijn slechts drie technologieën die de afgelopen maanden zijn ontwikkeld om de coronacrisis het hoofd te bieden. Ze zijn innovatief, ontzettend snel tot stand gekomen – en ze zijn ontwikkeld met behulp van zeer toegankelijk geprijsde technologie. Dit is een match made in heaven: mindset en de democratisering van middelen.

Een mentaliteitsverschuiving van jewelste

COVID-19 dwingt ons te veranderen. De urgentie om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen was nooit eerder zo groot. Overstappen naar nieuwe platformen, nieuwe werkwijzen invoeren, het moest ontzettend snel. En het gebeurde! Leiders in grote bedrijven zagen met verbijstering hoe in één maand gedaan werd waarvoor in een normale situatie tien jaar nodig zou zijn geweest.

Waarom kon het ineens? Simpelweg omdat het moest. De urgentie om nú oplossingen te vinden, de bereidheid om te veranderen, zien dat het ook daadwerkelijk kán: het zorgde voor een ontzettend krachtige mentaliteitsverschuiving.

Democratisering van innovatie

Een bereidheid tot innovatie is niet het enige puzzelstukje. Het vermogen moet er ook zijn. Jarenlang werd innovatie beperkt door technische uitdagingen. Om een prototype te maken, moest alles from scratch worden gemaakt. Printplaten moest je ontwerpen en handmatig solderen, prototypes moesten met grote – en dure – computersystemen worden verbonden. Productontwikkeling had hierdoor ontzettend veel bottlenecks en was veelal voorbehouden aan grote ondernemingen.

Maar innovatie binnen grote ondernemingen verloopt niet altijd snel. Dat is een probleem, vooral in tijden van crisis. Het is essentieel dat innovaties op heel korte termijn tot stand komen, anders loopt de maatschappij het risico dat problemen onoverkomelijk worden. Gelukkig kunnen kleine partijen een steeds grotere bijdrage leveren aan innovaties, mede omdat de middelen om te innoveren steeds toegankelijker zijn geworden. Single-board computers zijn een voorbeeld: ze zijn doorgaans voor minder dan honderd euro aan te schaffen en je kunt er vervolgens alle kanten mee op.

Productontwikkeling had hierdoor ontzettend veel bottlenecks en was veelal voorbehouden aan grote ondernemingen

Door meer mensen toegang te geven tot de middelen om te innoveren, denken we collectief sneller out of the box en ontstaat een ecosysteem van innovatie. Grote ondernemingen hebben niet langer het monopolie op innovatie. Met een goed stel hersenen, energie en enthousiasme en een goedkoop computertje kan al ongelooflijk veel bereikt worden.

Veiligstellen van toekomstige innovatie

Het is prachtig om te zien hoe wij ons als maatschappij zo snel hebben aangepast aan een veranderde wereld. Maar deze flexibiliteit en creativiteit zou niet beperkt moeten blijven tot crisissituaties.

Dat betekent dat we de innovatieve mindset zo veel mogelijk moeten bevorderen. Het idee dat innovatie voor iedereen binnen handbereik ligt, moet worden verankerd in onze maatschappij. Daarom zijn er initiatieven zoals de Raspberry Pi-competitie. Deze wedstrijd daagt jongeren uit om met een goedkope computer een oplossing voor een maatschappelijk probleem uit te vinden. Je kunt zien aan de inzendingen van de editie 2019-2020 dat het niet alleen maar spielerei is: hightech taststokken, slimme waterreservoirs, gas- en fijnstofmeters tegen luchtvervuiling – deze jongeren hebben de juiste mindset.

Met één zo’n competitie zijn we er natuurlijk nog niet. Dit soort projecten zouden structureel onderdeel moeten zijn van het onderwijs. Zo leren we nieuwe generaties dat innovatie niet alleen het terrein is van de Googles en Apples van deze wereld, maar van iedereen.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Anoniem 26 juli 2020 07:19

Coderdojo in 80 landen om kinderen te leren programmeren
gemakkelijk, al spelend oplossingen te bedenken om toekomstige probemen te voorkomen. Logisch nadenken en leren van het verleden geen Brexit IS coronavirus
( pest Spaanse griep ebola enz). De coronavirus heeft de oorlog verklaard en is ook een gemeenschappelijke vrijand . Samen sterk en slim. Be strong or smart together .