Loopbaan

ICT en meiden
Een andere naam voor ICT is nodig.
Vol enthousiasme vertel ik aan de keukentafel over mijn vakgebied en de gave projecten die onze ICT-studenten doen. Mijn dochter kijkt mij dan argwanend aan en zegt: "Jij wil zeker dat ik ook ICT ga studeren?"
Ik roep dan "Nee hoor, dat mag je zelf weten", maar in dezelfde zin zeg ik dat ICT wel een heel gaaf vakgebied is. Eigenlijk bedoel ik ook ‘ja’ en ze voelt waarschijnlijk ook de druk. Ik krijg helaas een nul op het rekest. Ik doe een poging om uit te leggen wat ICT inhoudt en welke mooie toepassingen je ermee kunt doen.
Maatschappelijk relevant, verduurzaming, digitale ethiek, sociale robotjes; alles komt ter tafel. Ze lijkt geïnteresseerd, ze knikt en zegt "Tja, toch wel gaaf", maar het gesprek eindigt in "ICT is voor nerds". Beeldvorming en stereotypering weerspiegelen en dragen bij aan de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen in de techniek.
Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan naar hoe wij ICT aantrekkelijker kunnen maken voor vrouwen. Ook mooie initiatieven, met rolmodellen als Techgirl, Miss ICT en Girlsday, proberen meisjes te verleiden om te kiezen voor ICT of technische beroepen. Voor onze hbo-ICT is de grootste doelgroep die wij mislopen meisjes. In het havo kiest 40% van de meisjes een bèta/techniekprofiel. In het vwo is dit meer dan de helft. Waar blijven deze meisjes? Amper 7% hiervan kiest voor een ICT-studie. Het percentage vrouwen in de bètawetenschappen is bij ons, vergeleken met de VS en de andere Europese landen, bedroevend laag. Wat zonde om al dat vrouwelijke bètatalent niet te benutten terwijl er zoveel aantrekkelijke kansen voor hen liggen.
Misschien moeten wij van ICT onszelf meer vanuit de aanpalende vakgebieden aanbieden? Moeten wij curriculumvernieuwing doorvoeren, zodat de inhoud en leeromgeving van ICT-opleidingen beter aansluiten bij de behoeften en wensen van vrouwen? Moet de minister het vak programmeren verplicht stellen op de basisschool en in het middelbaar onderwijs? Maar ja, daar werken wel heel veel vrouwen, die ICT niet interessant vinden. En aan ICT- en techniekdocenten is ook al een schaarste, waardoor wij in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Een ding weten wij wel. Vrouwelijke bètastudenten kiezen voor bredere studies in de techniek of softere studies. Moeten wij in Nederland onze naam 'ICT' veranderen? Te beginnen bij hbo-ICT. Zo heeft op de universiteit de studie 'life, science and technology' veel meisjes getrokken, terwijl het een pittige natuurwetenschappelijke opleiding is. Wij zijn er steeds meer van overtuigd dat wij in Nederland een andere naam moeten verzinnen voor ICT. Wie denkt met ons mee?
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave
Wat een gezever. Vanwege de 'ICT is voor nerds' ga je nu voorstellen de naam te veranderen? Wat een marketing aanpak: oude wijn in nieuwe zakken. Kost veel geld en levert niet op (met uitzondering voor degene die zo'n marketing campagne op mag zetten). En dat na een week dat bekend werd dat de omwisseling van de woorden in het Ministerie veiligheid en justitie zo'n 32 miljoen eruo kost. Een naamsverandering heeft nog nooit een maatschappelijk probleem verholpen.
Creepy artikel.
Kunnen we niet eens ophouden met dat kleinerende 'meiden', 'meisjes' en 'girls'? Vrouwen, en ook jonge vrouwen, zijn heel goed in staat hun eigen mening te vormen. En als zij dan hun keuze in een andere richting bepalen dan hebben we dat maar te accepteren. Er zijn o.a. ook veel artsen, rechters, piloten en belastinginspecteurs nodig.
Ook in andere beroepsgroepen is sprake van een scheve verhouding tussen mannen en vrouwen, maar dan omgekeerd. Niemand die we daar ooit over horen.
En niet dat manipulatieve gedoe om 'misgelopen doelgroep', 'verleiden', 'vrouwelijk bèta-talent benutten', 'verplicht vak programmeren'. Dat is té doorzichtig eigenbelang. Iets dat vrouwen doorgaans intuïtief zullen aanvoelen, of is dat óók een stereotype.
Vrouwen, ook jonge vrouwen, hebben doorgaans een heel wat gezonder blik op hun werk/privé-balans. En kiezen bijv. vaker voor een kortere werkweek. Iets dat veel mannen ook wel zouden willen, maar dat doorgaans niet in het straatje van de - ook vrouwelijke - managers past. Kijk maar naar het gesteggel rond zwangerschapsverlof voor mannen en vrouwen. In alle onderzoeken wordt voltijd werken als vanzelfsprekendheid genoemd voor betere carriére-perspectieven, voor zowel mannen als vrouwen.
Een halve eeuw vrouwenemancipatie en ICT heeft in ieder geval aangetoond dat vrouwen hun eigen keuzes maken, en dat dirigisme in management en bestuur hardnekkig is. Dat laatste zowel bij mannen als bij vrouwen,
Dat weer wél.
Misschien moet je een doorsnee van de vrouwen die nu werkzaam zijn in ICT (een gigantisch container begrip) laten vertellen (vlog) wat ze doen en wat ze er leuk en niet leuk (wel eerlijk blijven) aan vinden.
Ieder haar eigen filmpje waarin wel dezelfde vragen worden beantwoord. Elke week worden de filmpjes met de meeste views beloond (??€, aandacht, gratis cursus, ...). Zorg voor hype.
De notie "ICT is voor Nerds" zal waarschijnlijk afkomstig zijn van het gegeven dat er gewoon heel veel "Nerds" in de ICT werkzaam zijn.
Hoe ga je dat veranderen? Met een andere naam? Of zorgen dat die "Nerds" er niet meer zijn?
Een andere naam lijkt mij persoonlijk een gebaar van onmacht. Je geeft toe dat je de inhoud niet beter voor het voetlicht kunt brengen, dus dan maar een andere verpakking?
Als er zoveel behoefte is aan een meer vrouwelijke inbreng, dan wat mij betreft zorgen dat je inhoudelijk met de juiste argumenten komt en eventueel een aftakking maken van de "Nerdy" ICT in iets dat (inhoudelijk) meiden meer aanspreekt. Wat eigenlijk met "Life, science and technology" ook gebeurd is.