Innovatie & Strategie

Branche
splitsing, gelijk

Het gelijk van Léo?

Iets over zachte apothekers en stinkende wonden?

© Pixabay CC0 Public Domain
28 februari 2020

Het klassieke techbedrijf HP in tweeën splitsen. Uitgevoerd, tsjek. Het deel met printers en pc's verkopen. In uitvoering, tsjek. Tenminste, het lijkt er nu toch op dat HP Inc. zich wil laten overnemen, door Xerox die al uit was op een (vijandige) overname. Hiermee lijkt de strategie van voormalig HP-CEO Léo Apotheker alsnog gerealiseerd te worden, zo'n tien jaar na dato.

Je tijd ver vooruit zijn, is een groot goed. Zeker in de IT. Je tijd te ver vooruit zijn, kan je opbreken. En gebeurt nogal eens in de IT. Zie bijvoorbeeld Apple met zijn PDA/handheld Newton, onder toenmalig CEO John Sculley. Zie Microsoft met XP-tablets, onder toenmalig CEO Steve Ballmer. Zie ook HP met een beoogde splitsing en verkoop van pc-divisie inclusief printers, onder toenmalig CEO Léo Apotheker. Het is eigenlijk net als comedy: timing is alles.

Toch praten over overname

Jaren na de Newton zijn PDA's doorgebroken, mede dankzij Palm. Jaren na slate-pc's met Windows XP Tablet Edition is de iPad doorgebroken, mede dankzij de iPhone. Jaren na het afkeuren van Apothekers opdelingsplan is HP alsnog opgesplitst in HPE (HP Enterprise, voor zakelijke ICT) en HP Inc. (voor pc's en printers). En nu, weer wat jaren later lijkt laatstgenoemde ook nog eens verkocht te gaan worden. Printerreus Xerox heeft in ieder geval interesse, en het aanvankelijk koopschuwe HP wil nu toch wel praten.

Dit wil niet zeggen dat Apotheker het helemaal bij het rechte eind had, of dat hij de zaken goed heeft uitgevoerd. De onder zijn leiding gepleegde miljardenovername van het Britse Autonomy heeft HP al enorme afschrijvingen gekost, en de nasleep van die koop loopt nog altijd. Maar misschien gaat de weggestuurde CEO wel alsnog gelijk krijgen wat betreft het afscheid nemen van pc's en printers. Het zal blijken uit straks terugzien naar zijn vooruitkijken.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Ed van Koert 03 maart 2020 15:14

Tikkeltje geforceerd gebruik van het gezegde 'zachte heelmeesters maken stinkende wonden'.