Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis wifi

Met de komst van vakantiehotspots verschenen ook stukjes in de krant om daarvoor te waarschuwen. Steevast gaat het over criminelen die meeluisteren via een alternatief netwerk met een suggestieve naam. Om dit te voorkomen, is het volgens de krant beter om gratis wifi niet te gebruiken. Leg dat je kinderen maar eens uit. Men adviseert ook alleen veilige URLs te bezoeken. En tenslotte: neem een VPN-provider. Hoe je dit werkend krijgt voor het hele gezin staat er nooit bij.
Free wifi

In sommige gevallen is het risico voor iedereen duidelijk: in Iran of China kijkt de overheid mee. Maar wat te denken over Frankrijk, één van onze populairste vakantiebestemmingen? Daar blijkt de overheid ook mee te kijken via het gratis wifi. Publieke wifi moet zich namelijk houden aan de Franse anti-terreurwet uit 2006. Die wet impliceert dat zelfs 't Kleine Café aan de Haven een Internet Service Provider is, en dus elke wifi-connectie moet loggen en een jaar bewaren op straffe van een jaar gevangenisstraf en 75.000 euro persoonlijke boete. Voor rechtspersonen loopt dit op tot 375.000 euro.

Zo haalde in 2020 de arrestatie van vijf café-eigenaren in Grenoble1 op basis van deze anti-terreurwet het nieuws. Zij werden gearresteerd omdat ze geen logs maakten. De eigenaren verweerden zich met dat ze geen idee hadden dat dat moest. Dat is voorstelbaar, maar de sancties liegen er niet om!

Toen deze slapende wet alsnog wakker werd, is de commercie er op los gegaan: compliant wifi-hotspots: "Idéal pour hôtel, cybercafé, bibliothèque ou tout lieu ouvert au public." Ook is er speciaal voor de branche Cigale Internet: full-service compliant wifi-hotspots, herkenbaar aan het vrolijke Cicade-logo om campings en hotellerie wettelijk te ontzorgen. In Frankrijk zijn nu zo'n 2.100 van die Cigale-hotspots met gratis wifi voor vakantiegangers. Dat klinkt als veel, maar in Parijs zijn het er slechts zo'n dertig, dus niet iedereen is daar enthousiast.

Naar aanleiding van de aanslagen eind 2015 gingen in Frankrijk juist stemmen op om publieke hotspots compleet te verbieden, inclusief anoniem internetten. Dat laatste door Tor-browsers te verbieden en Tor-servers te blokkeren. Maar toen Frankrijk met China en Iran vergeleken werd, beloofde de Franse premier dat Tor-browsers niet verboden zouden worden. Simpele testjes leren echter dat bijvoorbeeld defense.gouv.fr, ecole-navale.fr en dgse.gouv.fr via Tor niet bereikbaar zijn: "666-4 - Bad Request - 666-4".Dus Defensie blokt toch alvast Tor-servers, ondanks Sarkozy's beloftes.

Het probleem is dat echte criminelen en terroristende vakantiewifi-adviezen wel serieus nemen, met logless VPN’s in Panama of Zwitersland, zodat zij volledig anoniem en zonder meekijkende CCTV-camera's vanuit hun huiskamer kunnen communiceren.

Maar voor de rest van ons geldt, om Freud maar eens te parafraseren: soms is gratis wifi gewoon gratis wifi.

1: https://www.privateinternetaccess.com/blog/french-bar-owners-arrested-for-offering-free-wifi-but-not-keeping-logs/

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (januari 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in