Overslaan en naar de inhoud gaan

Goedemorgen robot

Wat was ik blij vorige maand dat ik op mijn eerste werkdag een groep mensen als redactie aantrof en geen robots. Dat had namelijk best gekund.
Cyborg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Grote kans dat er binnen vijftien jaar een humanoid aan het bureau naast je zit, áls jij er nog zit. Tweederde van de organisaties verwacht dat deze menselijke robots werkplekken zullen innemen in 2030, blijkt uit onderzoek.

Natuurlijk lijkt 2030 nog ver weg. Maar wij weten dat er al aardig wat robotics op de werkvloer te vinden is. Nu nog vooral in de vorm van slimme scripts en niet altijd even intelligent. Omdat Robot Proces Automation-oplossingen binnen 8 tot 12 weken te realiseren zijn, kiezen bedrijven voor deze oplossing in plaats van het aanpassen van de applicatie in de back-end. Dat gebeurt vooral bij applicaties die op de planning staan om uitgefaseerd te worden. Maar omdat in de praktijk legacy applicaties meestal langer draaien dan gepland, moet je uitkijken dat het geen trucje wordt, is de waarschuwing van experts. Dan wordt juist de RPA je legacy.

Weerstand

Alle mogelijkheden ten spijt roept RPA ook weerstand op. Vooral van het middenmanagement. Dat is jammer, want het maakt het werk ook leuker. Routinematig werk verdwijnt, in de journalistiek bijvoorbeeld. Grote persbureaus zoals de Associated Press gebruiken nu al software om automatisch persberichten te schrijven. Dat zijn vooral korte financiële berichten. En waar er voorheen 300 elk kwartaal door redacteuren werden geschreven, maakt de computer er 4400 automatisch in dezelfde periode. Daardoor worden journalisten vrij gemaakt voor onderzoeksjournalistiek of diepgravende artikelen. Of ze mogen iets heel anders gaan doen...

Weerstand is er ook omdat algoritmes onbekend zijn. Vooral als ze rare dingen gaan doen – denk aan de bots van Facebook die hun eigen taal ontwikkelden en zichzelf leerden liegen. Verklaar daarom welke algoritmes zijn gebruikt, op welke soorten en aantal gegevens de resultaten zijn gebaseerd en welke afwegingen worden gemaakt, zegt Ron Tolido in zijn artikel in AG Connect van deze maand. En daartoe worden de eerste stappen gezet. Organisaties proberen voor transparantie te zorgen in kunstmatige intelligentie. Voorbeelden daarvan worden genoemd in een artikel over initiatieven van PegaSystems. Een andere tip van Tolido: hou het kunstmatig. Mensen kunnen een afkeer of zelfs angst ontwikkelen voor kunstmatige personages die op mensen lijken. Dat ik opgelucht was om op mijn eerste dag een groep mensen aan te treffen en geen humanoids, was dus helemaal niet zo raar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in