Innovatie & Strategie

Branche
Een ministerie van ICT-zaken

Een ministerie van ICT-zaken

De enige manier om IT kennis in de tweede kamer te krijgen?

© Tweede Kamer
25 februari 2021

Er is straks geen ICT-kennis meer beschikbaar om beslissingen te nemen over vraagstukken waar ICT een onderdeel is van het probleem of juist van de oplossing. Dit zal namelijk gebeuren als er na de verkiezingen geen politici meer in de Tweede Kamer zijn met een meer dan gemiddelde kennis van ICT. En dat, terwijl bijna alle vraagstukken een raakvlak hebben met IT.

Slimme ICT kan veel energie besparen, slechte ICT-beveiliging zorgt voor vertragingen bij het vaccineren, slimme ICT-oplossingen helpen bedrijven de crisis het hoofd te bieden en door een slechte beveiliging moeten ziekenhuizen en universiteiten grote bedragen aan criminelen overmaken. Nu de bouw van megadatacenters in Noord-Holland en Flevoland de schaarse schone energie die we opwekken opslurpt en er ook nog eens miljoenen liters aan koelwater verbruikt worden, is politieke bemoeienis met ICT een bittere noodzaak.

Had ik het al over elektronisch stemmen, het elektronisch patiëntendossier (EPD) en de IT-problemen bij politie en defensie gehad? Of de discriminerende algoritmes bij overheidsinstellingen als de belastingdienst en uitkeringsverstrekkers? De lijst is oneindig.

Vaarwel

Als politici met ICT-kennis kiezen om de politiek vaarwel te zeggen, hebben we een probleem. Het belang van ICT groot, en de enige oplossing is dus om een ministerie van ICT te introduceren. Met een echte minister (die niet per se kennis van ICT moet hebben) en een staatssecretaris (die wel heel veel kennis moet hebben). Een ministerie, omdat anders IT binnen de verschillende ministeries te versnipperd is. Een ministerie dat er op alle niveaus voor zorgt dat juiste beslissingen genomen worden door bijvoorbeeld veelbelovende projecten en start-ups te herkennen en te stimuleren. Zodat deze niet meteen naar het buitenland verdwijnen.

En natuurlijk komt er een staatssecretaris voor IT-integratie. Om er voor eens en voor altijd voor te zorgen dat er een strategie komt waarbij de systemen van overheid integreren. Zodat er een einde komt aan het handmatig overtypen, de spreadsheets en de honderden IT-systemen die ’s nachts gegevens heen- en weer staan te pompen.

Ik wil niet op Volt of de Piratenpartij stemmen omdat dit de enige twee partijen zijn waar enige IT-kennis aanwezig is. Ik wil dat de huidige grote partijen eindelijk eens inzien dat een land niet meer zonder de juiste ICT-kennis bestuurd kan worden. Ministerie van ICT-zaken. Ik vind het wel wat hebben.

Reactie toevoegen
4
Reacties
Marcel den Hartog 01 maart 2021 10:57

Er werken honderden zeer ervaren en gemotiveerde ICT'ers bij de overheid die iedere dag hun stinkende best doen. Dat er soms zaken niet helemaal lekker gaan is normaal Ook in het bedrijfsleven verdwijnen regelmatig miljoenenverslindende ICT projecten de prullenbak in.

Maar omdat ICT een steeds belangrijker en onmisbaar onderdeel is van onze maarschappij moeten we het ook als zodanig behandelen. Een cyberdefense strategie op landelijk niveau, een strategie over de infrastructuur die door alle overheidsdiensten (en dus ook de burgers) gebruikt wordt en meer zaken die nu helaas nog te vaak op departementaal niveau aangepakt worden zijn allemaal zaken waar een (klein) ministerie de touwtjes in handen zou moeten nemen.

Dat dit af en toe pijn gaat doen op alle niveaus is onvermijdelijk. Maar omdat de rol van IT in de samenleving steeds belangrijker wordt hebben we geen keus.

Mathijs Groen 28 februari 2021 15:02

Goed artikel. Vwb de voorstellen: ik sta er positief in!

ICT (maar vergeet ook IV niet!) heeft intussen al dusdanig veel impact (zowel positief als negatief) op de samenleving, dat ik vind dat een ministerie hiervoor is gerechtvaardigd. Sterker nog, ik vermoed dat dit ministerie over een jaar of 5 wel eens het grootste ministerie kan zijn.

Uiteraard is er momenteel te weinig kennis van ICT/IV bij de verschillende ministeries. Dat verklaart ook de blunders en mislukte projecten van de afgelopen jaren. Kun je die ambtenaren ook niet kwalijk nemen (ieder zo zn vak he, het zijn net mensen ;)), een ministerie met hierin voldoende ICT/IV kennis kan bijdragen aan het verminderen van de "failures".

Geef het eens kans, zou ik zeggen. Werkt het niet, dan valt te overwegen het na 4 jaar (maar waarschijnlijk korter ;)) af te schaffen.

Mij mogen ze er ook voor vragen!

Off topic:
Teleurstellend dat AGConnect geen overzicht oplevert van de nieuws/discussies waar je op gereageerd hebt. Dat zie je bij ieder forum. Denk ook aan mailtje krijgen als je er een nieuwe reactie geplaatst is... Zo kan het wel WERKEN om online discussies/gesprekken onder nieuwsberichten te voeren... Nogmaals, teleurstellend.

Nico Koning 25 februari 2021 13:53

Een (I)Technolgie ministerie kan inderdaad kan voor het land veel waarde hebben. Echter, dat lost niet het probleem op dat kamerleden (I)Technologie analfabeten kunnen zijn.

Zou het inrichten van een (I)Technologie kennisloket voor parlementariërs een effectiever mogelijkheid bieden om beeld- en besluitvorming over in dit geval ICT zaken beter te kunnen onderbouwen door de individuele kamerleden en fracties?

Mij mogen ze daarvoor vragen!

Atilla Vigh 25 februari 2021 12:09

Laten we ook een ministerie van bouwkunde, chirurgie, verkeerskunde, nanotechnologie, klimaatkunde, etc.... oprichten?
En ga nou niet zeggen dat de ministeries van Zorg, Ruimtelijke Ordening, Infrastructuur en Milieu dit doen.
Politici gaan over het wat, niet over het hoe. Ik zit echt niet te wachten op politici die deskundigen vertellen hoe zaken in elkaar steken.
Het probleem is dat binnen de overheid er een cultuurprobleem gaande is die veel verstrekkende gevolgen heeft dan de IT-problematiek. Er zijn wat mij betreft drie grote problemen: er is te weinig deskundigheid binnen de overheid (ambtenarij) en die wordt uitbesteed aan de markt (die er alleen geld aan wil verdienen, en helemaal niet geïnteresseerd is in oplossingen), er is een idee-fixe bij zowel politici en ambtenaren dat er in termen van 0% risico gewerkt moet worden (wat als effect heeft, dat er nauwelijks enige verandering plaats heeft, want het kan fout gaan), en tenslotte merk ik dat binnen de overheidsorganisaties besluitvorming op hierarchische wijze is georganiseerd ("want dat is nu eenmaal zo", dus iets wat al heel lang zo is, is goed?). Wellicht dat het gehele besluitvormingsproces van een politiek idee tot inrichting bij de ambtenaren moet op de schop. Zolang je het in point-solutions of organisatie/commisies gaat zoeken, maak je het alleen maar complexer en op zijn zachts nog duurder.