Management

Datamanagement
Doctor Dolittle

Doctor Dolittle

Vroeg of laat gaan organisaties op zoek naar een databasefluisteraar die managementinformatie tevoorschijn tovert.

17 februari 2021

Je kunt er vergif op innemen. Ongeacht hoe ongeorganiseerd een organisatie ook is, vroeg of laat willen ze 'managementinformatie'. Ze hebben immers een hele karrenvracht aan silo’s naar binnen gehaald en willen nu weleens weten hoe het staat met de toko. Ze trekken zich terug op een hutje op de hei, maken een heel document met eisen en wensen, kopen de duurste rapportagetool die ze kunnen vinden en denken dat daarmee de kous af is. Even een 'deskundige' inhuren en klaar is Kees. Eindelijk inzicht.

Ik heb het echt meegemaakt. Ik wist inmiddels hoe de vlag erbij hing, dus hield ik wijselijk mijn mond. Na een uiterst zorgvuldig selectieproces mochten we een nieuwe collega verwelkomen, die meteen aan de slag ging. Na de specificaties te hebben gelezen, stelde hij één vraag. Precies de vraag die ik verwachtte. Waar is het gegevensontwerp?

Soms kon je ergens in een tekstveld een verwijzing vinden naar een gegeven in een andere silo

Wel, dat was er niet. Na installatie werden de gebruikers meteen losgelaten op de diverse tools. En aangezien er geen werkinstructies waren, vulde iedereen maar wat in. En vaak zelfs niet eens dat. Soms kon je ergens in een tekstveld een verwijzing vinden naar een gegeven in een andere silo, maar dan moest je wel mazzel hebben. Ten slotte stonden de specificaties vol met begrippen, die nergens anders in de organisatie gebruikt werden. De arme drommel die elke dag plichtmatig de boel moest inkloppen, had er in ieder geval geen idee van. Feitelijk leefden management en werkvloer in volslagen verschillende werelden.

Tja, ga daar maar eens soep van maken. Daar helpt geen deskundige-lief aan. Natuurlijk ligt het aan de 'deskundige'; waarom niet. Want een échte deskundige is een soort databasefluisteraar, die in een of andere geheimtaal kan communiceren met elke willekeurige bak gegevens. Daaruit tovert hij schitterende rapporten tevoorschijn, die een gedetailleerd inzicht bieden in de prestaties en werkwijze van de hele bliksemse toko. Net zoals Doctor Dolittle kan praten met honden, katten en pushmepullyou’s.

Psst. Ik zal u een geheim vertellen. Pushmepullyou’s bestaan niet. En nou ik erover nadenk, Doctor Dolittle ook niet. En databasefluisteraars? Hmm ... Ze vragen in ieder geval wel een hoog tarief.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (februarinummer, 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Leon Lagendijk 04 maart 2021 21:37

Hi Hans,

Leon hier vanuit het doorswereldje van de vorige eeuw, zeg maar.
Ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe het met jou is.

Zo lang niets meer van elkaar gehoord en vandaag kwam ik via wat sites bij jou terecht, was aan het zoeken naar bericht van de belastingdienst omtrent hun storing van de afgelopen dagen.

Als je een keer tijd heb mail mij dan even => leolag@ziggo.nl

Met vriendelijke groet,
Leon
www.risinmojorecords.com