Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Olifantendans

De olifantendans versnelt

AT&T wil Time Warner overnemen. Een nieuwe stap in de dans om de beste marktpositie. Maar ook een nieuwe aanval op netneutraliteit?

© Pixabay CC0 Public Domain
28 oktober 2016
Om hun marktpositie te versterken en de aandeelhouderswaarde te vergroten, zijn corporates instinctief geneigd de leveringsketen te beheersen. In de huidige informatiemaatschappij loopt die keten vanaf de productie van content tot en met de aflevering aan de consument via de digitale infrastructuur van netwerken en datacenters. In het licht van consolidatie van de leveringsketen moeten we de overnameplannen van AT&T zien.

Carrier AT&T komt van onderaf, vanuit de netwerkinfrastructuur. De overname is ongetwijfeld een reactie op het bouwen van eigen netwerken door internetgiganten als Apple, Facebook en Google. Deze proberen van bovenaf - vanuit de content - controle te krijgen over de gehele leveringsketen naar de consument. De content providers gaan zich dus in toenemende mate de rol van carrier toe-eigenen. Het mag geen verwondering wekken dat de carriers op hun beurt content gaan verzorgen. Met de overname van Yahoo deze zomer ging Verizon AT&T voor op dit pad.

De geschiedenis herhaalt zich. Denk aan de beginjaren van het Web, toen de minuscule internet access provider AOL de reus Time Warner overnam (toen ook al!). Veel carriers die deze strategie kopieerden zijn destijds van een koude kermis thuisgekomen, waaronder onze eigen KPN die met Planet Internet een eigen content producent in huis haalde maar daar nooit echt profijt van heeft gehad. De toekomst zal uitwijzen of het deze keer anders zal gaan.

Wat betekent dit alles voor de consument? De grote spelers willen zo diep mogelijk in de portemonnee van de klant grijpen: zijn (mobiele) netwerkaansluiting in handen hebben, net als zijn mobiele device (zoals Apple en Google), zijn home device (voor TV en video – Apple, Google en Amazon), binnenkort zijn auto en niet in het minst de content zelf. Er tekenen zich ecosystemen af waarbinnen alles wat de consument nodig heeft door één partij wordt geleverd: content, hardware en connectivity. Zoiets als een Google Continent, Apple Arena, FaceBook Village, Mount Microsoft en nu dan de AT&Time Warner World.

Het gaat er vooralsnog relatief vreedzaam aan toe. Maar wat gebeurt er als de concurrentiestrijd verhardt? Als de klant van de één content van de ander wil afnemen? Als een Google Cloud gebruiker een Netflix-kijker wordt? Wie garandeert dat Google in dat geval het verkeer niet afknijpt of vertraagt? En andersom, zal AT&T Time Warner een klant die YouTube wil kijken neutraal behandelen? De vraag stellen is haar beantwoorden: natuurlijk niet. Eigen klanten krijgen voorrang. Dat is een natuurwet en daar gaat in dit verband netneutraliteit over.

De ontwikkeling van de informatiesamenleving heeft uitgewezen dat neutraliteit van, en diversiteit in het aanbod en keuzevrijheid van de gebruiker tot meer groei leiden. De gebruiker moet zelf kunnen kiezen voor de snelheid, prijs, kwaliteit of innovatie van zijn content, netwerk en apparatuur. Dat zou niet mogen worden opgelegd door anderen. Het is zaak een gelijk speelveld te handhaven voor iedereen. Digitale content is zo langzamerhand de zuurstof van de maatschappij. Het ene individu krijgt toch ook niet meer frisse lucht toegediend dan het andere?

Reactie toevoegen