Overslaan en naar de inhoud gaan

De Business Engineer

Onder de noemer van Digitale Transformatie vindt in alle hevigheid een steeds verdergaande digitalisering van de samenleving plaats. Overheid en bedrijfsleven zien dit terug in hun ICT-ondersteuning. Die wordt in toenemende mate bepalend voor het succes van de organisatie.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Kiezen voor digitale transformatie is een strategische keuze met impact voor hoe je met ICT wilt omgaan. Op hoofdlijnen kies je dan volgens de thought leaders voor een platformstrategie of voor een microservices-architectuur. In beide gevallen kies je voor diensten uit de cloud die gekoppeld worden aan de bedrijfsprocessen.

Niet langer zelf applicaties en infrastructuur ontwikkelen, niet langer in eigen oplossingen investeren, maar services afnemen op basis van behoefte. In bedrijfseconomische termen maak je de stap van Capex naar Opex, met als bekende voorbeelden Airbnb, Alibaba, Amazon, Netflix en Uber. Als digitale transformatie een trend is waarbij inderdaad voor ICT-ondersteuning op basis van services uit de cloud wordt gekozen, dan verwacht je dat er een groeiende vraag is naar businessanalisten. Zij zijn degenen die de brug kunnen slaan tussen de informatiebehoefte vanuit de bedrijfsprocessen en de benodigde ICT-services.

Staat van digitale transformatie

De praktijk die we tegenkomen is dat er juist een groeiende vraag is naar software-engineers. Dat is vreemd. Zo’n omvangrijke maakindustrie hebben wij niet in Nederland. Oké, we hebben smaakmakers als Afas, Booking.com, Exact en Nedap. Maar die verklaren niet die grote vraag naar engineers. Die vraag komt in onze waarneming zowel van overheidsorganisaties als van het bedrijfsleven. Er wordt blijkbaar nog veel in eigen huis ontwikkeld, de zogenaamde maatwerkoplossingen. Is dat een indicatie voor waar wij staan met de Digitale Transformatie?

Als in Nederland nog veel in eigen ICT-oplossingen wordt geïnvesteerd, betekent dat dan dat we nog vastzitten in 'oud denken'? En gaat dit dan ten koste van ons innovatief vermogen, omdat we ons geld in de verkeerde zaken investeren? Kijk je naar de zorg, dan zie je dat in de VS grote partijen als Amazon en Google zich op die markt richten. En in diezelfde zorgmarkt is in de VS sinds 2015 de digitale aanbieder Honor (www.joinhonor.com) actief met een investeringsbudget waar je ongemakkelijk van wordt. Hoe reëel is het dan om hier in eigen oplossingen te investeren?

Businessanalist of software-engineer?

Waar moeten we nu voor opleiden? Is er een omslagmoment te verwachten? Of moeten we met hybride functies aan de gang; de business-engineer? Die met low code platforms vanuit businessperspectief zelf aan de slag kan voor maatwerkoplossingen en die generieke oplossingen uit de cloud aanroept. En die op een zelfde manier met AI en data kan omgaan. Wellicht kunnen we dit afdekken met het begrip van T-shape beroepsprofielen, een brede kennis van onderwerpen en op een enkel onderwerp de specialist. Nu nog kijken of de markt, de opleiders en de ICT-professional dit zien zitten.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in