Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedzuigers

Mijn allereerste blog was een antwoord op een ander epistel, dat stelde dat open source niets anders was dan een doortrapte poging om programmeurs gratis en voor niks te laten werken. Ik ben nog steeds van mening dat dat niet waar is, maar eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat sommige, vaak kleinere bedrijven proberen om hun ontwikkelingskosten drastisch te reduceren door opensourceprojecten op te zadelen met functionaliteitsverzoeken die wel heel erg in hun eigen straatje passen.
© Unsplash
Unsplash

Vooral projecten die onder vrij liberale voorwaarden – zoals LGPL en MIT-licenties – ter beschikking worden gesteld, zijn hiervan het slachtoffer. Immers, het enige wat je hoeft te doen is – ergens diep verborgen in de code – een pagina met de namen en de licentievoorwaarden te tonen. Kassa!

Het is mij ook wel gebeurd dat een bedrijf me voor hun karretje probeerde te spannen

Sommige van die bedrijven – en daar zitten diverse bekende multinationals en NGO’s tussen – zien er zelfs geen been in om die licentievoorwaarden met voeten te treden, aangezien ze veel diepere zakken hebben dan degenen die de code daadwerkelijk produceren. Een bekende tactiek is om rechtszaken eindeloos uit te rekken, totdat het de klager domweg ontbreekt aan liquide middelen om de zaak voort te zetten.

Gelukkig is het bij mij nooit tot een rechtszaak gekomen, maar als projectleider van een relatief klein opensourceproject is het mij ook wel gebeurd dat een bedrijf me voor hun karretje probeerde te spannen. Bijvoorbeeld, iemand die op hoge toon eiste dat er 'floating point'-ondersteuning werd toegevoegd. Of iemand die eerst begon met het in de hemel prijzen van het project, alvorens tussen neus en lippen mede te delen dat de toevoeging van een complete TCP/IP-stack toch echt wel noodzakelijk was. Of ik dat maar even wilde regelen.

Wat dit soort bedrijven niet begrijpt, is dat het gewicht dat je in de schaal legt bij een project, evenredig is met de bijdrage die je zelf levert. Ik heb uiterst plezierig samengewerkt met een bedrijf dat zijn behoefte aan extra functionaliteit invulde door zelf de code aan te passen en deze keurig netjes terug te geven aan het project. Daar kun je mee werken. Bloedzuigers daarentegen, die kun je missen als kiespijn. Ophoepelen en wegwezen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in