Development

Blockchain
Blockchain? Daar hebben we het over een paar jaar niet meer over

Blockchain? Daar hebben we het over een paar jaar niet meer over

Nu de hysterie voorbij is, gaan we er nuchter naar kijken.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Howard Lake
10 januari 2020

De bitcoin zou ons financiële stelsel volledig overhoop gooien. Dankzij de blockchaintechnologie zouden banken, notarissen en het kadaster hun deuren kunnen sluiten. Nu de eerste hysterie voorbij is, weten we wel beter. Tijd om de blockchain naar het kerkhof te verbannen?

Je bent een doodgewone fabrikant van ijsthee en op een dag zie je je beurskoers met 200 procent omhoogschieten. Hoe kan dat? Het Amerikaanse bedrijf Long Island Iced Tea kondigde in december 2017 aan zijn naam te veranderen in... Long Blockchain. Daarbij werd ook nog de belofte gedaan dat het bedrijf 'iets' met blockchain zou gaan doen. Al een paar maanden na de spectaculaire koersstijging moest de fabrikant toegeven dat ijsthee toch meer zijn ding was. Beleggers boos. Aandeel onderuit.

Oplossing zoekt probleem

Dit extreme voorbeeld - en andere - komt uit een tijd dat de verwachtingen rond blockchain sky high waren. Zelfs bij de bakker en op het schoolplein ging het ineens over bitcoin en investeerders verdrongen elkaar om blockchainprojecten te omarmen.

En zoals altijd kwam na de hype de ontnuchtering. De waarde van de bitcoin en andere cryptovaluta daalde even hard als hij was gestegen en het regende ineens kritische artikelen. Blockchain was een oplossing op zoek naar een probleem of het was niets meer dan geavanceerde databasetechnologie. Einde blockchain?

Niet van de daken schreeuwen

Natuurlijk niet. Blockchaintechnologie heeft zijn nut bewezen in een wereld waarin partijen zakendoen die elkaar niet per se vertrouwen. De komende tijd zullen er nog talloze voorbeelden komen van blockchaintoepassingen waarin verschillende partijen in een sector of bedrijfstak samenwerken. De meesten zullen dat doen omdat ze de voordelen zien op het gebied van standaardisatie, automatisering, het stroomlijnen van processen en het terugdringen van kosten. Daarbij zullen ze niet van de daken schreeuwen dat het om blockchain gaat. Omdat de term wat besmet is geraakt, maar ook omdat het gewoonweg niet nodig is. En hoewel de technologie ingewikkeld is, kun je als gebruiker inmiddels prima concertkaartjes kopen of de content op je website beschermen zonder enige weet te hebben van hashes, nodes of proof of work of te beseffen dat het om blockchaintechnologie gaat.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Bert Verhees 20 januari 2020 12:34

Peter, jij schrijft:"maar daarbij geen enkel voorbeeld te noemen van zo'n blijkbaar vanzelfsprekende blockchain toepassing."

Wat denken van containertransport, supermarktbevoorrading, medicijn verstrekking, voorbereiding op een operatie, kaartje voor de opera.

Denk aan alle processen waarbij volgorde en logging van gebeurtenissen van essentieel belang is.

Libraries voor programmeurs bieden blockchsin aan als oplossing voor dit probleem. Daardoor gaan andere oplossingen vanzelf in onbruik geraken, en over enkele jaren kun je het schudden als programmeur als je niet in staat bent om blockchsin te gebruiken.

Maar net zoals de meeste mensen niet precies weten wat TCP/IP is zullen de meeste mensen niet weten wat blockchain is.

Peter Blok 17 januari 2020 12:44

Vreemd artikel. De aanvankelijk geschetste scepsis wordt niet echt weg genomen door aan het einde te stellen dat blockchain op veel plaatsen gebruikt wordt zonder dat we het zien, maar daarbij geen enkel voorbeeld te noemen van zo'n blijkbaar vanzelfsprekende blockchain toepassing.