Beheer

Infrastructuur
hart

Beheer is ...

Liefde, voor alle IT.

© hart en vaat onderzoekfonds Limburg
16 september 2020

Beheer ‘geniet’ een wat negatieve reputatie. Niet geheel onverdiend, maar dat ligt misschien meer aan de beoefenaars dan aan de discipline. Verandering vrezende beheerders en hun poot stijf houdende IT’ers, maar ook: moedige mensen die met (steeds) minder toch de boel draaiende moeten houden. Beheer is belangrijk, meer dan wordt beseft. Net als liefde. All you need is beheer?

Wie kent ze (nog)? Die ‘Liefde is …’-cartoons (uit de jaren 70 van de vorige eeuw). Liefde is … niet zeggen ‘Ik zei het je toch’. Liefde is … de kleine dingen (doen). Liefde is … van elkaar genieten. En zo nog honderden andere liefdeslessen in enkelpaneels cartoonvorm. Soms schattig, soms romantisch, soms klef. Maar bijna altijd raak. Met beheer is het eigenlijk ook zo.

Problemen herleiden

Beheer is … weten wat je in huis hebt. Beheer is … een goed functionerende IT-omgeving. Beheer is … vlotte IT-operations. Beheer is … goed changemanagement. Beheer is … patchmanagement, en dus beveiliging. Beheer is … de ops in DevOps. Waarbij de dev-kant veel aandacht krijgt, maar waarbij de ops-kant niet vergeten moet worden.

Want maar al te veel IT-problemen blijken te herleiden naar suboptimaal beheer. Zie maar de datalekken door gauw aangemaakte cloudbuckets die developers niet goed – of geheel niet – hebben beveiligd. En dat overkomt heus niet alleen kleine bedrijven met wat onervaren developers. Zie ook de securityproblemen doordat bekende – en breed belichte – kwetsbaarheden na verloop van tijd nog ongepatcht zijn.

Citrix, corona en cloud

Zie bij laatstgenoemde de Citrixcrisis vlak vóór het in Nederland losbarsten van de coronapandemie. Maar zie daarna weer de organisaties die vanwege de coronacrisis met horten en stoten zijn omgeschakeld naar massaal thuiswerken. Zie straks ook organisaties die met moeite weer deels terugschakelen?

Werkplekbeheer en databeheer, serverbeheer en containerbeheer, netwerkbeheer en updatebeheer, opslagbeheer en back-upbeheer. Enzovoorts. Vergeet cloudbeheer niet in deze lange opsomming. De misvatting bestaat namelijk dat cloudgebruik betekent dat er geen beheer meer nodig is. Misschien is er wat minder beheer nodig, op een bepaald niveau, maar op andere vlakken is er juist beheer nodig. Om niet ten prooi te vallen aan cloudstoringen en capaciteitsproblemen. Kortom, beheer is … de basis, voor alle IT.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Harald Oversteeg 25 september 2020 15:49

En zo is het maar net.
Leuk stuk, en zo herkenbaar.