Management

Governance
Change

Anders

In twee jaar tijd digitaal fitter, zelfstandiger, oplettender en bewuster

© Shutterstock Halfpoint
16 maart 2022

Meer, beter, anders: prof. dr. Rik Maes doet in het KNVI-boek ‘Informatieprofessional 3.0’ een oproep aan organisaties om vooral aandacht te hebben voor ‘anders’. Pas als je echt zaken anders aanpakt, kun je ook diepgaand veranderen.

Dat geldt voor organisaties, dat geldt voor mensen. Meer van het zelfde, of iets beter doen: Prima natuurlijk, maar dat heeft eenvoudigweg minder effect. De oproep uit het boek helpt extra reflecteren bij uitspraken die gaan over 'terug naar het oude normaal', of bij het doornemen van de meest recente tech-blogs. Terug naar hoe wij ruim twee jaar geleden leefden, voor die 'few days to flatten the curve’: dat kan niet meer.

Tijd voor anders. We leren om online én offline te combineren. Voor een deel veroorzaakt door een geforceerde deep dive in online werken. Al lukt (un)muten soms niet, we zijn er wel beter in geworden. Digitaal fitter, maar nog niet fit genoeg, zegt Martijn Aslander in Ons werk is stuk. We werken en vergaderen efficiënt. Al lukt het soms niet de wandelingen en de geadviseerde oogoefeningen uit te voeren. We spreken om beurten in een online meeting. Al lukt het niet altijd om onze gevoelens of emoties een plekje te geven na deze meetings.  We ervaren dat je in je joggingbroek kunt presteren in vergaderingen. Al lukt het niet altijd om informele signalen goed te delen, terwijl we die we zo hard nodig hebben.

Wat ook anders is, is de wijze waarop we de nieuwste technologie ervaren die tot onze beschikking staat. Hoe we bedrijfsleven en overheid in vertrouwen nemen om ons met die technologie te faciliteren.

Het thema ‘Smart Humanity’ is nog actueler geworden, na de lancering daarvan door de KNVI. Gelooft u de ene nieuwsbron met nieuws over de Canadese truckers, of de andere nieuwsbron die de eerste volledig tegenspreekt. Beiden bieden drone beelden, live interviews en crowdfunding. Gelooft u de minister die aan de Kamer uitleg geeft, of wilt u zelf de stukken van het WOB-verzoek inzien? Wilt u wel een app die uw leven makkelijker maakt, of liever geen app die uw leven voor een ánder inzichtelijk maakt. Geeft u uw gegevens liever aan een commercieel bedrijf of aan de regering met het door burgers aan hen gegeven geweldsmonopolie?

Terwijl petities.nl richting de 1 miljoen handtekeningen gaat voor Onverdeeld Open, is alvast één conclusie te trekken: het wordt écht allemaal anders.  We zijn in twee jaar tijd digitaal fitter, zelfstandiger, oplettender en bewuster geworden. En dan is het nog maar februari 2022.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maart 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen