Innovatie & Strategie

Netwerken
Alles verbonden

Alles verbonden

Met IoT kunnen we heel veel handelingen automatiseren. Moeten we dat ook willen?

© CC0 - Pixabay Kadres
18 maart 2020

Boze huisdierenbezitters op Twitter. De slimme voerbak Petnet Smartfeeder had een week last van een storing en daarom hebben sommige beestjes geen eten gehad. Deze internet-connected voerbak valt door een dierenbezitter te programmeren om op een bepaalde tijd open te gaan, of kan op afstand worden opengezet.

Hartstikke handig natuurlijk. Net zo handig als dat ik – geen bezitter van een huisdier, wel van een druk gezin – op weg naar het vakantieadres bijna altijd nog even de verwarming op vakantiemodus zet. Simpelweg omdat ik daar op een eerder moment niet de tijd voor had. Of het gewoonweg was vergeten. Net zo handig als de slimme wasmachine van mijn collega. Zij kan nu vanaf de redactie de was alvast aanzetten zodat ze die kan ophangen zodra ze thuis is.

Het zijn handigheidjes voor problemen waar we eigenlijk al een, minder digitale, oplossing voor hadden. Er zijn voerbakken met een mechanische timer, net als bij wasmachines. En de vakantiemodus is een simpele knop op een gemiddelde thermostaat.

Nu zijn er het internet, kleine krachtigere chips en kunnen we het nog makkelijker maken. Maar zijn we niet een beetje doorgeslagen?

Het zijn handigheidjes voor problemen waar we eigenlijk al een, minder digitale, oplossing voor hadden

Ik moest grinniken om het artikel over de storing in de slimme voerbak. Hartstikke sneu natuurlijk dat sommige dieren geen eten kregen, maar in hoeverre was een internetconnectie een oplossing voor een huisdier dat alleen zit en moet eten? Bovendien heeft het aansluiten van apparaten aan het internet allerlei beveiligingsrisico’s. Een gemiddeld IoT-apparaat is misschien wel slim in zijn functie maar dom in zijn beveiliging.

Ben ik ouderwets of ben ik redelijk als ik vind dat in het geval van de slimme voerbak het middel tot doel is gemaakt? Ik stelde de vraag aan mijn gezin tijdens het avondeten. Een combinatie, stelden we vast. Als mijn zoon later aan het werk is, kan hij misschien wel de huisrobot op afstand het huishouden laten doen. Mijn dochter kan misschien wel de auto aanroepen om haar weer naar huis te rijden. Je kent vast het bekende filmpje uit 1998 waarin Nederlanders allemaal zeggen nooit onderweg telefonisch bereikbaar te willen zijn. De tijd heeft anders laten zien.

Een gemiddeld IoT-apparaat is misschien wel slim in zijn functie, maar dom in zijn beveiliging

Laten we met z’n allen ook redelijk blijven. De wereld digitaliseert. We kunnen praktisch alles automatiseren. Maar dat het kan wil niet altijd zeggen dat we het ook moeten doen. Soms weegt het beveiligingsrisico niet op tegen het ogenschijnlijke gemak. Soms is de mens ook een prettige factor in de handeling en moeten we die niet willen wegautomatiseren.

Laten we bij IoT zorgen dat het een nuttig doelt dient, en het niet alleen als middel inzetten.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen