Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-revolutie ChatGPT is ouwe koek

Het is best opzienbarend wat er nu allemaal kan op het gebied van AI. Echt tekst-chatten met een AI-toepassing die begrijpt wat je zegt. Echt instructies geven om kunst te (laten) creëren. Echt wat onderwerpen aangeven en een complete, overtuigend lijkende tekst krijgen. Eigenlijk is dat alles helemaal niet zo opzienbarend, maar gewoon voortbouwend op werk van járen terug, weten wetenschappers die al wat langer bezig zijn met AI.
Windows 3.1 logo
© Microsoft
Microsoft

Maar eigenlijk is ook dat weer niet bijzonder. Dat is hoe ontwikkelingen gaan, hoe innovaties ontstaan. Namelijk 'op de schouders van reuzen', om even een wetenschappelijke metafoor te bezigen. Ooit, ooit is iPhone-voorouder iPod laatdunkend afgedaan als 'lame'. Want die digitale muziekspeler van Apple had geen WiFi en had minder opslagruimte dan de Nomad van Creative. De wat van wie? Precies!

Wat is innovatie(f)?

Het afserveren van de iPod stamt van begin deze eeuw. Die later enorm succesvolle gadget is toen ook nog wel afgekraakt om het feit dat het apparaatje simpelweg een combinatie was van bestaande microtechnologie voor harde schijven met oplaadbare accu's, een monochroom LCD-schermpje en wat software (en een FireWire-aansluiting). Helemaal niet zo innovatief, aldus critici toen.

Maar innovatie zit 'm soms juist in het slim, nét anders, of beter combineren van dingen. In samenvoegen op een manier die niet eerder is gedaan. En soms zit innovatie in best oude dingen. Zeker bezien vanuit de wetenschap, waar járenlang aan fundamenteel onderzoek kan worden gedaan wat pas veel later te vertalen valt in praktisch toepasbare dingen. Die dan eventueel nog gecombineerd kunnen worden, tot een innovatie die gewone mensen dan opzienbarend kunnen vinden.

Daar schaar ik dan ook IT'ers even onder. Want technisch onderlegde mensen hebben ondanks hun kennis, expertise en ervaring lang niet altijd zicht op de lange aanloop die nieuwe zaken en ontwikkelingen in hun vakgebied kunnen hebben. Zoals nu AI en veel eerder al de grafische gebruikersinterface (GUI), maar ook het Ethernet-netwerk en zelfs de tablet. Die drie dingen, tegenwoordig oh zo gewoon, zijn heel lang geleden al bedacht en zelfs (deels) toen al gerealiseerd.

Jaren zeventig

In de jaren zeventig (van de vorige eeuw dus, ja) in het PARC-lab van Xerox. Het wat van die printerfabrikant? Jawel, printer- en kopieermachinefabrikant Xerox heeft ooit gewerkt aan zulk fundamenteel en grensverleggend onderzoek dat we daar nu nog steeds de vruchten van plukken. Met dank aan Apple en Microsoft die de wetenschappelijke innovaties bij PARC slim omgezet hebben in bruikbare en/of betaalbare producten. Die toen best opzienbarend waren - maar eigenlijk ook weer niet zo.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Het boek "Fire in the Valley" geeft een mooi overzicht over de uitvinding van de Personal Computer. In het boek "A History of Modern Computing" is op pagina 223 het verhaal te lezen van de uitvinding van de eerste Personal Microcomputer door Intel met de 4004 processor. Vele mensen zien de Smartphone en Tablet als de opvolger van de Personal Computer. Dit zijn echter qua architectuur geheel andere devices. Op een Personal Computer heeft de gebruiker de informatie/content zelf onder controle (mits goed geconfigureerd). Op een Smartphone heeft de gebruiker de informatie/content zelf niet/gedeeltelijk onder controle. Deze staat voor een groot deel onder controle van de leverancier van het operating systeem (Apple,Google,...) en de Apps.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in