Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Game Theory

AI en game theory in bedrijf

Game Theory kan voor de financiële wereld heel interessante inzichten opleveren.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com US Naval War College
5 oktober 2018

De Groeifabriek van APG doet samen met studenten van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de huidige toepassingsmogelijkheden van Game Theory.

Game Theory bestudeert strategische interacties tussen actoren (personen, bedrijven, instanties, en zelfs landen) en ontwikkelt modellen om hierin de optimale uitkomst te bereiken.

Game Theory an sich bestaat al erg lang, maar toepassingen buiten de wetenschappelijke wereld zijn er nog niet veel. Vorig jaar hebben we vanuit Techruption een event georganiseerd met als speciale gast Tuomas Sandholm, de bekende AI-onderzoeker van de Carnegie Mellon universiteit. Hij liet hier zien hoe hij met zijn AI-programma Libratus (gebaseerd op Game Theory) in staat was te winnen van de beste professionele pokerspelers ter wereld. Dat is een veel complexere opgave dan het winnen van een potje Go, aangezien je bij poker te maken hebt met incomplete informatie. Bij Go ligt namelijk het hele speelveld voor je op tafel. Je moet proberen te voorspellen wat de ander heeft en welke strategie hij zal toepassen en hierop anticiperen. Hier hebben we in de financiële wereld natuurlijk veel mee van doen, waardoor Game Theory voor ons erg interessant kan zijn.

Masterclass Artificial Intelligence met René Rateischak

René Rateischak is een van de sprekers in de Masterclass Artificial Intelligence die AG Connect samen met Nyenrode Business Universiteit organiseert.

In zes bijeenkomsten komt de technologie achter de meest geavanceerde AI-systemen aan bod. Hoe werken ze en welke hebben de grootste kans op succes? Door de combinatie met actuele praktijkcases zie je hoe je AI succesvol in de praktijk kunt toepassen.

Meer informatie

Daarom hebben we besloten het thema Game Theory te kiezen voor een tweede seizoen van Ai Team (gestolen van de populaire tv-serie in de jaren 80). De GroeiFabriek startte dit experiment in september 2017 met het thema Deep Learning. Het Ai Team bestond uit master-studenten van de opleiding Data Knowledge Enginering (DKE) van de universiteit Maastricht, senior data scientists en PhD-kandidaten die werkten voor APG. De afspraak met het team was als volgt:

  • verdiep je in het thema Deep Learning;

  • vergaar kennis en verspreid deze binnen de organisatie;

  • breng het ecosysteem in kaart (wie is waarmee bezig, zijn er samenwerkingsmogelijkheden?);

  • ga binnen de organisatie op zoek naar plekken waar je met de betreffende technologie waarde kunt toevoegen.

Deze aanpak bleek een groot succes. Kennis werd makkelijk verspreid binnen de organisatie en er kwamen vier nieuwe experimenten uit het team waarvan er op dit moment nog twee lopen met grote potentie. 

Vorige maand ging een nieuw Ai Team aan de slag. Deze keer doen ook twee bachelor studenten mee vanuit het DKE@work programma van de universiteit Maastricht. In dat programma worden topstudenten over een periode van twee jaar, twee dagen per week uitgeroosterd om te werken binnen een bedrijf.  De afspraken met het team zijn gelijk aan die van het voorgaande jaar, maar nu onder het thema Game Theory. Het team wordt onder andere begeleid door professoren van de universiteit Maastricht.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Paul Peters 07 oktober 2018 15:58

Leuk, maar... Game theory werkt alleen als spelers zich aan de spelregels houden, als aanvulling op Zermelo–Fraenkel set theorie staat dit bekend als het "axiom of projective determinancy" (incompatible met het keuze-axioma). Een geschikter raamwerk is Vladimir Lefebvre's "Theory of Two Systems of Ethical Cognition"