Loopbaan

Carriere
ZZP-ICT'er houdt het lang uit zonder inkomen

ZZP-ICT'er houdt het lang uit zonder inkomen

Freelance ICT'ers lijken grootste financiële buffer te hebben van alle beroepsgroepen.

19 juli 2021

Freelance ICT'ers lijken grootste financiële buffer te hebben van alle beroepsgroepen.

ZZP-ICT’ers maken zich relatief weinig zorgen over hun inkomen mocht dat langer dan 3 maanden wegvallen. Iets meer dan 11% van de freelance ICT’ers verwacht niet langer dan 3 maanden rond te komen zonder inkomen. Dat is het laagste percentage van alle beroepsgroepen. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 van CBS en TNO.

Vooral ZZP’ers in de dienstverlenende sector maken zich zorgen als hun inkomen langer dan 3 maanden zou wegvallen, blijkt uit het onderzoek van CBS en TNO. 33,5% verwacht minder dan 3 maanden te kunnen rondkomen. Dat was in 2019 nog 24,4%. Deze groep heeft waarschijnlijk flink moeten interen op zijn buffers de afgelopen maanden.

Buffer

Bij ICT’ers lijkt de buffer te zijn toegenomen. In 2019 gaf iets meer dan 15% nog aan dat ze verwachten minder dan 3 maanden te kunnen rondkomen zonder inkomen. Dat percentage is nu gedaald naar 11,8%.

Uit de enquete blijkt dat van de ZZP’ers 39% schat een jaar of langer het hoofd boven water te kunnen houden bij het wegvallen van bedrijfsinkomsten. Het aandeel met een lange-termijnbuffer is daarmee iets kleiner dan begin 2019 (41%). ZZP’ers met een partner die eigen inkomen heeft, houden het langer uit zonder eigen inkomen, logischerwijs. 17% van die groep denkt het maximaal 3 maanden zonder inkomen uit te houden. Van de ZZP’ers zonder partner of met partner zonder inkomen is dat percentage respectievelijk 25% en 28%.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.