Management

Juridische zaken
Facebook

Zuid-Korea beboet Facebook fors voor gezichtsherkenning zonder toestemming

Boete is 'ongebruikelijk hoog bedrag'.

© Pexels Kaboompics/Karolina
26 augustus 2021

Boete is 'ongebruikelijk hoog bedrag'.

De Zuid-Koreaanse privacywaakhond PIPC legt Facebook een boete op voor het zonder toestemming gezichtsherkenning toepassen op 200.000 gebruikers. De techreus krijgt een boete van omgerekend zo’n 4,7 miljoen euro.

Het bedrijf maakte volgens Zuid-Korea gezichtsherkenningssjablonen van 200.000 lokale gebruikers zonder toestemming, zo meldt The Register. Dit gebeurde tussen april 2018 en september 2019. Netflix en Google ontvingen eerder ook al berispingen of boetes van PIPC, de privacywaakhond van de Zuid-Koreaanse overheid. Het gaat om één van de hoogste boetes ooit voor het bedrijf.

Facebook kreeg daarnaast een relatief lage boete voor het illegaal verzamelen van burgerservicenummers en het niet verstrekken van meldingen over wijzigingen in het beheer van persoonlijke gegevens. Deze bedraagt iets minder dan 20.000 euro. Het bedrijf moet daarnaast alle gezichtsinformatie die zonder toestemming is verzameld vernietigen, of alsnog toestemming krijgen voor het gebruik. De burgerservicenummers mogen niet verwerkt worden.

Ongebruikelijk hoog bedrag

De PIPC beboet vaker buitenlandse techbedrijven voor overtredingen, maar het bedrag dat Facebook moet overmaken is volgens The Register een 'ongewoon hoog bedrag'. Netflix kreeg onlangs van PIPC een boete van een kleine 180.000 euro voor het verzamelen van gegevens van vijf miljoen mensen zonder toestemming en het niet openbaar maken van een internationale overdracht van gegevens. Google kwam er nog met een ‘aanbeveling’ vanaf nadat het bedrijf op de vingers werd getikt voor verwerkingsprocessen waarbij juridische kennisgevingen niet nauwkeurig genoeg waren bevonden.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.