Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Mark Zuckerberg

Zuckerberg verdedigt libra in Congres VS

Congres VS uit kritiek op Facebook-topman en cryptovaluta. 

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
24 oktober 2019

Congres VS uit kritiek op Facebook-topman en cryptovaluta. 

Mark Zuckerberg moest gisteren voor het Amerikaanse Congres verschijnen, om te praten over de geplande cryptocurrency libra. De Congresleden spraken echter niet alleen over de munt, maar uitten voornamelijk ook kritiek op Facebook. 

De Congresleden haalden onder meer alle privacyschandalen van de afgelopen jaren aan, schrijft The Verge. Daarnaast werd gesproken over de rol van Facebook bij de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en de keuze om politieke advertenties niet op feiten te controleren. 

Voorzitter Maxine Waters vond dat het op basis van al die problemen duidelijk moet zijn waarom er zorgen bestaan over de plannen om "een wereldwijde digitale valuta op te zetten die concurreert met de Amerikaanse dollar". 

Zuckerberg reageerde hierop door te zeggen dat hij denkt dat de libra wel gemaakt moet worden, maar dat hij begrijpt dat Facebook op dit moment niet de "ideale partij" is. "We hebben in de afgelopen paar jaar veel problemen gehad en ik weet zeker dat mensen liever hadden gezien dat iemand anders dit idee naar voren had geschoven."

'Riskant project'

Het libra-project krijgt al enige tijd kritiek van diverse overheden en organisaties. Voor een aantal partners van het project was dat een reden om zich terug te trekken. Tijdens de hoorzitting werd ook daar over gesproken. Zuckerberg gaf als verklaring dat het een "riskant" project is en er kritisch naar wordt gekeken, schrijft de NOS

Zuckerberg zei verder dat Facebook zich ook terug moet trekken uit de Libra Association - de organisatie die toezicht houdt op de munt - mochten organisaties de munt zonder toestemming van Amerikaanse toezichthouders uit gaan geven. Dat is een serieus gevaar voor de munt, want de Libra Association is sterk afhankelijk van Facebook voor geld en kennis. 

Zuckerberg verdedigde de libra wel. Hij stelt dat de munt nodig is, omdat het mogelijkheden biedt voor mensen zonder bankrekening. 

Veel onzeker voor libra

De geplande uitrol van de libra komt veel weerstand tegen. Naast de kritiek van de VS is ook Europa sceptisch over het plan. Duitsland, Frankrijk en Italië willen de munt zelfs verbieden binnen Europa.

De Libra Association heeft inmiddels al laten weten dat de munt nog even op zich laat wachten. De lancering stond in eerste instantie gepland voor 2020, maar waarschijnlijk gebeurt dit pas in 2021. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.