Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zuckerberg persoonlijk betrokken bij privacyschandaal Cambridge Analytica'

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta, wordt opnieuw aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Facebook-oprichter zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij de vergaande dataplundering door het Brits-Amerikaanse bedrijf; hij zou dit hebben gefaciliteerd door laks toezicht en misleidende privacyovereenkomsten op te stellen.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

De beschuldiging aan het adres van miljardair Zuckerberg komt van Karl Racine, een aanklager in het district waar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. onder valt. Hij heeft eerder geprobeerd Zuckerberg verantwoordelijk te stellen, toen zonder resultaat. Nu zegt Racine na "uitgebreid onderzoek" bewijs te hebben voor de persoonlijke betrokkenheid van de Meta/Facebook-topman in het schandaal.

Donald Trump versus Hillary Clinton

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Zo konden het bureau voor politieke campagnes Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers. Donald Trump maakte in aanloop naar de verkiezingen van 2016, toen hij Hillary Clinton als tegenstander had, gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targetten'.

Racine noemde het incident "het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie". Facebook heeft al voor miljarden aan boetes gehad vanwege verschillende privacyschandalen, waaronder die rond Cambridge Analytica.

'Aanval op ons businessmodel'

Meta was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft eerder over de beweringen van Racine gezegd dat deze "niet veel meer zijn dan een aanval op het businessmodel van Facebook".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in