Management

Juridische zaken
Facebook-CEO Mark Zuckerberg

'Zuckerberg persoonlijk betrokken bij privacyschandaal Cambridge Analytica'

Meta/Facebook-baas aangeklaagd rond dataroof door omstreden analyticsbedrijf.

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
24 mei 2022

Meta/Facebook-baas aangeklaagd rond dataroof door omstreden analyticsbedrijf.

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta, wordt opnieuw aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Facebook-oprichter zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij de vergaande dataplundering door het Brits-Amerikaanse bedrijf; hij zou dit hebben gefaciliteerd door laks toezicht en misleidende privacyovereenkomsten op te stellen.

De beschuldiging aan het adres van miljardair Zuckerberg komt van Karl Racine, een aanklager in het district waar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. onder valt. Hij heeft eerder geprobeerd Zuckerberg verantwoordelijk te stellen, toen zonder resultaat. Nu zegt Racine na "uitgebreid onderzoek" bewijs te hebben voor de persoonlijke betrokkenheid van de Meta/Facebook-topman in het schandaal.

Donald Trump versus Hillary Clinton

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Zo konden het bureau voor politieke campagnes Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers. Donald Trump maakte in aanloop naar de verkiezingen van 2016, toen hij Hillary Clinton als tegenstander had, gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targetten'.

Racine noemde het incident "het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie". Facebook heeft al voor miljarden aan boetes gehad vanwege verschillende privacyschandalen, waaronder die rond Cambridge Analytica.

'Aanval op ons businessmodel'

Meta was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft eerder over de beweringen van Racine gezegd dat deze "niet veel meer zijn dan een aanval op het businessmodel van Facebook".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.