Innovatie & Strategie

Apps
datacenters

Zorgen over energiebesparende maatregel voor datacenters

'Spreek klanten aan op gebruik juiste instellingen.'

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
10 september 2021

'Spreek klanten aan op gebruik juiste instellingen.'

Er bestaan zorgen bij datacenters over een EML-maatregel waarin wordt opgedragen powermanagement toe te passen voor meer energiebesparing. De vrees is dat datacenters met deze maatregel niet meer kunnen voldoen aan servicelevel-afspraken met klanten. RVO stelt in een reactie op vragen van AG Connect de zorgen te begrijpen, maar geeft ook aan nog in overleg te zijn over de uitvoering.

De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) werd in 2019 opgesteld om meer energiebesparing te behalen, maar er is bij brancheverenigingen DDA en NLdigital en Omgevingsdienst NZKG en RVO een discussie gaande over de uitvoering. De EML is nu niet verplicht, maar geldt wel als een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven en bevoegd gezag om invulling te geven aan de energiebesparingsverplichting uit de wet Milieubeheer.

Powermanagement 

Over met name één van de maatregelen in de lijst is discussie gaande, zo melden bronnen aan AG Connect. Powermanagement toepassen bij servers zou problemen kunnen geven voor de werking van sommige applicaties van klanten. Bovendien zal een datacenter in sommige gevallen zichzelf toegang moeten verschaffen tot de energie-instellingen van de klant om aan de maatregel te voldoen. Dat leidt tot zorgen over de afspraken die met klanten gelden.

Een woordvoerder van RVO erkent dat de zorg bekend is. Datacenters kunnen erop worden aangesproken wanneer zij de EML-maatregel niet uitvoeren. “Om die reden wordt ook overleg gevoerd tussen betrokken branches DDA, Digital NL en Omgevingsdienst NZKG, RVO is hier als toehoorder bij betrokken. RVO geeft aan datacenters klanten kunnen aanspreken op het feit dat zij zich aan de wet moeten houden en juiste instellingen toepassen.”

Aanzienlijke besparing mogelijk

De RVO-woordvoerder benadrukt echter ook dat datacenters met de maatregel niet gevraagd worden om zich ongeoorloofd toegang te verschaffen tot de BIOS-instellingen van de klant. Uit praktijkmetingen met Lower Energy Accelerarion Program (LEAP) is bovendien duidelijk geworden dat toepassing van de juiste instellingen tot een aanzienlijke energiebesparing leidt, zonder verlies van snelheid .

“Bedrijven kunnen aan die plicht voldoen door alle voor hen van toepassing zijnde erkende maatregelen uit te voeren. Bedrijven die geen gebruik maken van de EML moeten laten zien dat ze alle maatregelen met een terugverdientijd tot vijf jaar uitvoeren en kunnen door bevoegd gezag dus ook aangesproken worden op aanvullende maatregelen”, aldus een woordvoerder van RVO. 

'Veel bedrijven hebben het al geregeld'

Branchevereniging NLdigital beaamt de positieve ervaringen met powermanagement. “Dit leverde bij de deelnemende bedrijven een mooie besparing op. Het ging om bedrijven die op eigen initiatief deelnamen, met hun eigen servers. Het gaat hierbij om de eigenaars van de servers, dus bijvoorbeeld klanten van een datacenter en niet het datacenters zelf”, zegt een woordvoerder. NLdigital verwacht ook dat veel bedrijven powermanagement al wel geregeld hebben in de hardware (bios) of software (os). “Het is immers een kosteneffectieve maatregel om energie te besparen zonder performanceverlies.”

Lees meer over
1
Reacties
Erwin1 10 september 2021 12:17

Aangezien bij de meeste colocatie diensten een bepaalde hoeveelheid kWh inbegrepen is in de U-prijs, is het voor de klant dus niet altijd beneficiar om power management in te schakelen. Pas als ook de kosten voor elektriek direct invloed hebben op de colocatie prijs zullen meer afnemers geneigd zijn de systemen niet continue op 100% performance te laten draaien....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.