Zorgen om privacy onder Windows 10

31 juli 2015
Het moet nog maar eens gezegd worden, als je Windows 10 installeert en niet goed oplet, dan gooi je al je privacy overboord. Het besturingssysteem wordt namelijk geleverd met alle deuren wijd open.

Dit is vergelijkbaar met de praktijken van aanbieders van draadloze routers, die hun apparatuur leveren met een standaard wachtwoord. Laat je dat staan, dan kunnen onbevoegden eenvoudig binnendringen in je draadloze netwerk. Bij Windows 10 staan alle kanalen richting Microsoft open en neem je geen actie, dan verdwijnen privé-gegevens langs die weg.

Cloud

De cloud speelt een grote rol bij Windows 10 en dat is dan ook de plek waar veel privé-gegevens terecht komen als je niet oppast. Voorbeeld: als je encryptie gebruikt voor je gegevens, dan verhuist de sleutel daarvoor meteen naar OneDrive. Ook wordt de browsergeschiedenis (de lijst van alle bezochte webpagina's) doorgestuurd naar Microsoft. Zogenaamd om de gebruiker beter te leren kennen en dus ook beter van dienst te kunnen zijn.

Consumentenbond

Het 'aan' staan van alle doorstuurmogelijkheden is de Consumentenbond een doorn in het oog. De organisatie heeft dan ook op de eigen website een stappenplan gepubliceerd, met behulp waarvan de betreffende opties uitgeschakeld kunnen worden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.