Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zorgen Nederlanders om digitale veiligheid nemen toe'

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan zich erg of zelfs extreem zorgen te maken over het risico om gehackt te worden of slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal. 41 procent van de Nederlanders geeft aan zich in deze mate zorgen te maken om de digitale veiligheid, dat blijkt uit onderzoek.
Hackers Nederland

Het onderzoek van informatiebeveiliger Unisys, gehouden onder 13.000 consumenten in 13 landen, was gericht op de houding van consumenten ten aanzien van aantal beveiligingsgerelateerde kwesties, zoals digitale en financiële veiligheid.

Volgens Jeroen Zonnenberg, principal consultant security van Unisys, is de media-aandacht rondom Russische en Chinese hackers hier debet aan, maar speelt ook de ongrijpbaarheid van de digitale veiligheid een rol. “Met alle recente media-aandacht voor hiervoor is het logisch dat we ons ook in het relatief (fysiek) veilige Nederland zorgen maken over onze digitale veiligheid, aangezien we dit voor een deel niet zelf in de hand hebben. Maar vergelijk dit met het gevoel van consumenten over hun persoonlijke veiligheid, dat wat we wel zelf voor een groot deel in de hand hebben, en dan zie je dat slechts 20 procent van de Nederlanders hier ernstige zorgen over heeft.”

Dat zoveel Nederlanders zich volgens het rapport grote zorgen maken over hun digitale veiligheid is met een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het achterhoofd niet onterecht. Uit dat onderzoek bleek dat bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders thuis weleens te maken heeft gehad met cybercrime.

Verdeelde mening Sleepwet

Als het gaat om de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de 'Sleepwet', zijn Nederlandse consumenten verdeeld. 34% van de Nederlanders vindt dat deze wet - die bepaalt wat de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD mogen doen - hun privacy voldoende beschermt. Dit terwijl 32% vindt dat hun privacy onvoldoende beschermd is door de wet. Op de vraag of er voldoende overheidstoezicht is op de uitvoering van de wet, geeft 29% bevestigend antwoord en zegt 31% dat er onvoldoende toezicht is.

“We zijn er nog niet over uit of onze privacy voldoende beveiligd is en of er voldoende supervisie is op de uitvoering van de wet,” zegt Zonnenberg. “Hier ligt nog een taak voor de overheid, op het gebied van voorlichting. En dat geldt niet alleen voor de overheid: slechts 40% van de Nederlanders denkt dat gezondheidszorginstellingen hun persoonlijke gegevens op een veilige manier bewaren. Dus ook al doen we het goed, het moet nog beter.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in