Loopbaan

Carriere
wanhoop

Zoektocht naar opensource-talent nadert wanhoop-status

Nagenoeg iedere organisatie worstelt met invulling vacatures.

© Shutterstock Alfredo Cecchi
21 september 2021

Nagenoeg iedere organisatie worstelt met invulling vacatures.

De vraag naar opensource-professionals is gestegen naar een ongeëvenaard niveau, blijkt uit een onderzoek van de Linux Foundation en edX, de grootste aanbieders van massive open online course (MOOC's).

Ter gelegenheid van de Open Source Summit in Seattle komende week hebben de twee hun gezamenlijke 2021 Open Source Jobs Report uitgebracht. Daaruit blijkt onder meer dat 92% van de managers worstelt met het vinden van gekwalificeerde opensource-ontwikkelaars en geven aan tegelijkertijd moeite te hebben het talent met ervaring dat zij in dienst hebben, ook vast te houden.

Het probleem draait niet alleen om het reguliere werk. De helft van de ondervraagde werkgevers zegt te zoeken naar uitbreiding van de opensource-initiatieven waardoor meer ontwikkelaars nodig zijn.

Kubernetes wordt het meest gevraagd

Het meest gevraagd  zijn ontwikkelaars die ervaring hebben met cloudnative-applicaties en dan met name op het gebied van Kubernetes. Maar liefst 46% van de werkgevers in het onderzoek geeft aan dergelijke vacatures te hebben. Voor het eerst in het bestaan van dit jaarlijks onderzoek is er meer vraag naar specialisten in cloud- en containertechnologie dan in Linux. Maar nog steeds zegt ook krap een derde van de managers Linux-specialisten te zoeken.

De sterke vraag naar Kubernetes-specialisten en het geringe aanbod heeft het salaris van de gemiddelde Kubernetes expert in de VS opgestuwd naar 147.732 dollar. Opmerkelijk in het onderzoek is ook de snelle adoptie van het DevOps-organisatiemodel. Van de ondervraagde opensource-professionals zegt 88% te werken in DevOps-teams. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.