Innovatie & Strategie

Wetenschap

Zoekmachine van UvA wint weer 1e prijs

26 augustus 2014
Een video-zoekmachine van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kwam als beste uit de bus bij de jaarlijkse test van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST).

Zo'n vergelijkende test wordt elk jaar uitgevoerd en deze keer deze 20 zoekmachines mee. De Nederlandse inzending is gemaakt door een team informatici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Euvision Technologies, onder leiding van Cees Snoek. Voor de test komen zoeksystemen van gerenommeerde internationale universiteiten en research labs in aanmerking.De Amsterdamse videozoekmachine was ook al het meest nauwkeurig in 2008, 2009, 2010, en 2013.

Stevige uitdaging tijdens de test

Om de nauwkeurigheid te meten, moeten de zoekmachines videofragmenten vinden in een verzameling van honderden uren aan onlineclips, waarin bijvoorbeeld een collegezaal, een baby of een doelpunt moet worden opgespoord. De wetenschappelijke uitdaging zit hem in het automatisch interpreteren van de beeldinhoud.

Geen metadata

Teamlid Koen van de Sande legt uit: "Video's vinden op YouTube gaat goed zolang de inhoud van tevoren door iemand is beschreven in tekst, maar het vinden van fragmenten in beschreven of onbeschreven video is onmogelijk. Daarvoor is geavanceerde beeldherkenning nodig. Onze software kijkt naar de pixels, begrijpt de inhoud en vertaalt op die manier de pixels naar beschrijvende tekst"


Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.