Development

Apps
CoronaCheck

Zo werkt het vaccinatiebewijs in CoronaCheck

Nog niet alle vaccinaties zitten in CIMS-systeem.

© Shutterstock zhu difeng
22 juni 2021

Nog niet alle vaccinaties zitten in CIMS-systeem.

De corona-app CoronaCheck biedt vanaf donderdag ook de mogelijkheid om het vaccinatiebewijs in te laden en om te zetten naar een QR-code. Daarmee kunnen gebruikers toegang krijgen tot openbare locaties en evenementen. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) liet dinsdagavond zien hoe dit in zijn werk gaat. Daarbij werd ook bevestigd dat het vaccinatieregistratiesysteem CIMS nog niet alle data bevat, wat betekent dat nog niet alle Nederlanders hun vaccinatiebewijs kunnen ophalen in de app. 

CoronaCheck is een app van VWS die een "sein veilig" geeft voor bezoek aan locaties als een café of aan evenementen. In de app - die nu al te downloaden is voor iOS en Android - kan een gebruiker bijvoorbeeld een negatief testbewijs omzetten in een QR-code. Bij de locatie wordt deze QR-code gescand met een scanner-app, die vervolgens aangeeft dat er vanuit deze gebruiker een minimale kans is op verspreiding van het coronavirus. 

Op dit moment kan de app alleen negatieve testbewijzen omzetten in een QR-code, maar vanaf donderdag is ook een vaccinatiebewijs in te voeren voor een QR-code. Om dat bewijs op te vragen, moet een gebruiker inloggen met DigiD. De app raadpleegt vervolgens de systemen van de GGD en het RIVM om te zien of een vaccinatie geregistreerd is. Als dat het geval is, kan de gebruiker de QR-code opvragen.

Twee QR-codes

De app biedt de mogelijkheid om twee verschillende QR-codes op te vragen. Eén is voor binnenlands gebruik en kan gebruikt worden om toegang te geven tot evenementen. In deze QR-code staan alleen de initialen van de gebruiker en eventueel de geboortedag.

Daarnaast is er vanaf 1 juli een internationale QR-code beschikbaar, die aansluit bij het Europese Digitaal Corona Certificaat (DCC) en meer gegevens bevat. Daarin staat ook welk vaccin er gebruikt is en of beide vaccinaties al geweest zijn. Deze informatie is vereist omdat ieder land zelf kan bepalen wanneer een toerist welkom is, en bepaalde landen dus meer informatie nodig hebben. Een land kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat alleen toeristen met twee Pfizer-vaccinaties toegelaten worden. 

Vanaf 1 juli wordt daarnaast de mogelijkheid toegevoegd om een QR-code te genereren op basis van een herstelbewijs. Het herstelbewijs is een positieve PCR-test van minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud, waarmee een gebruiker kan aantonen dat hij of zij al corona heeft gehad en hersteld is. Dit bewijs kan vanaf 1 juli bij de GGD opgevraagd worden, ook als de positieve test voor die datum is afgenomen.

Eén QR-code voor alles

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat een gebruiker eerst een negatieve testuitslag heeft, daar een QR-code mee aanvraagt, en later ook een vaccinatiebewijs krijgt. De app maakt daar dan geen nieuwe QR-code voor aan, maar behoudt dezelfde. In de app is dus maar één QR-code voor binnenlands gebruik zichtbaar. Degene die de code scant aan de deur ziet bovendien niet waarom het "sein veilig" afgegeven wordt, maar alleen een groen vinkje, en de initialen en de geboortedag van de gebruiker. Blijkt de QR-code niet geldig, dan ziet degene die de code scant alleen een rood kruis. Er wordt dus niet weergegeven waarom de QR-code in kwestie wel of niet geldig is. 

Voor de internationale QR-codes is het beleid anders. Op Europees niveau is afgesproken dat er voor alle mogelijke bewijzen - dus een negatief testbewijs, een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs - aparte QR-codes aangemaakt moeten worden. Wie die code scant ziet bovendien meer informatie, zoals welke vaccinatie iemand heeft gekregen. 

Privacyvriendelijk: offline en codes verversen

Om de app zo privacyvriendelijk mogelijk te maken, is besloten de binnenlandse QR-codes offline beschikbaar te maken en regelmatig te verversen. De gebruiker hoeft dus alleen even online te zijn om de QR-code op te halen, maar kan deze daarna ook zonder internetverbinding laten scannen. Op die manier wordt voorkomen dat er een 'online spoor' achtergelaten wordt. De scanner-apps moeten wel elke dag even online komen om informatie op te halen. 

Daarnaast worden de QR-codes regelmatig ververst, zodat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld iemand aan de hand van de code te volgen. Ook wordt daarmee voorkomen dat anderen een foto kunnen maken van de QR-code om zich zo toegang te verschaffen tot een locatie, ook al is er vanuit deze persoon een grote kans op de verspreiding van het coronavirus. 

Om te voorkomen dat de app aanstaande donderdag, of op 1 juli - als het herstelbewijs beschikbaar wordt - of later storingen krijgt veroorzaakt door drukte, is er een limiet toegevoegd aan de app. Aanstaande donderdag kunnen maximaal 25 mensen per seconde inloggen via DigiD om een QR-code op te vragen. Proberen meer mensen dan dat maximum tegelijkertijd een code op te vragen, dan wordt er een scherm getoond om de gebruiker te laten weten dat het (te) druk is.

Het opvragen van de QR-code hoeft echter niet vaak: een testbewijs is tot 40 uur na het moment van testen geldig en een vaccinatiebewijs minstens 365 dagen. Binnen die tijd kan een gebruiker met dezelfde QR-code meerdere evenementen en locaties bezoeken. Gebruikers kunnen dus thuis al de QR-code ophalen en vervolgens bij de deur laten scannen.

Mogelijk wordt de capaciteit later nog verhoogd, mochten de achterliggende systemen en DigiD de drukte goed aankunnen.

CIMS vormt knelpunt

Ondanks al deze maatregelen is er nog wel een knelpunt: het vaccinatieregistratiesysteem CIMS bevat nog niet alle data. Dit systeem van het RIVM bevat de vaccinatieregistratiegegevens van mensen die toestemming geven om die data met het RIVM te delen. De CoronaCheck-app gebruikt deze data en de data van de GGD's om de vaccinatiebewijzen op te halen. Maar op dit moment is naar schatting 9% van die data nog niet aanwezig in het systeem.

Volgens VWS heeft dat meerdere oorzaken. Zo kan het voorkomen dat een huisarts ook mensen heeft gevaccineerd die niet zijn patiënt zijn. De huisarts mag alleen de gegevens van zijn eigen patiënten invoeren, dus deze mensen moeten eerst naar hun eigen huisarts toe om de gegevens te laten verwerken. Een ander voorbeeld is dat de gegevens alleen in het gewone vaccinatiescherm zijn ingevuld en niet in het systeem voor Covid-19. Wat het probleem precies is, verschilt dus per huisarts en zorginstelling. 

Wie via de GGD gevaccineerd is, kan zijn vaccinatiebewijs gewoon ophalen. Maar wie zich bijvoorbeeld via de huisarts heeft laten vaccineren en tot de 9% behoort die nog niet in CIMS staat, kan nog geen vaccinatiebewijs in CoronaCheck laden. VWS laat weten dat het RIVM, de huisartsen, zorginstellingen en de leveranciers van de systemen nu hard werken om alle gegevens in CIMS te krijgen. De komende dagen moet er dus veel meer data in de systemen terechtkomen. Wanneer alle data in CIMS staan, kan VWS niet zeggen. 

Bewijs via de huisarts

Naast deze groep mensen is er ook nog een groep die geen toestemming heeft gegeven om de vaccinatiegegevens met het RIVM te delen en die zich niet via de GGD hebben laten vaccineren. VWS schat op basis van het aantal uitgeleverde vaccins dat dit een groep van ongeveer 150.000 mensen is. Deze mensen kunnen alsnog een vaccinatiebewijs krijgen, maar moeten daarvoor naar de huisarts. Wie nog niet in CIMS staat en zich niet via de GGD heeft laten vaccineren, kan ook naar de huisarts om een vaccinatiebewijs op te halen.

Huisartsen kunnen via een speciaal webportaal een verklaring afgeven. Daaruit komt dan een PDF met alle beschikbare QR-codes. Er komen dus zowel QR-codes uit voor binnenlands gebruik als voor buitenlands gebruik. Hoewel dit een extra belasting is voor huisartsen, verwacht VWS dat het extra werk beperkt blijft. Als de 150.000 mensen ongeveer gelijk verdeeld zijn over alle huisartsenpraktijken in Nederland, moeten huisartsen rekening houden met dertig patiënten per praktijk voor wie handmatig een QR-code gemaakt moeten worden.

Ook is er een optie om de QR-codes zelf uit te printen. Via de website van CoronaCheck is het mogelijk om een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs op te halen en om te zetten in een QR-code. Die code kan vervolgens afgedrukt worden en meegenomen naar de locatie of op reis. Wie geen DigiD heeft, of de app of website niet wil of kan gebruiken, kan ook naar de huisarts om QR-codes op te vragen. Zij krijgen die dan afgedrukt mee. 

Lees meer over
32
Reacties
Fred T. 26 september 2021 18:31

Vandaag op ons wekelijks terras. De QR-code op de mobiel van mijn vrouw geeft een rood kruis aan. Ze kan niet naar binnen om naar de wc te gaan. Dat mag niet volgens de nieuwste regels. Vijf keer app uit, tijd gecontroleerd, opnieuw geprobeerd, steeds weer een rood kruis. Frustratie! Vreselijk. Weggegaan, om voorlopig niet meer terug te keren.

Isa 18 september 2021 15:58

Mijn vrouw heeft geen mobiel. Kan zij in mijn corona Check app

Ferry123 18 augustus 2021 19:04

Omdat ik Corona gehad heb, zou 1 vaccinatie astra zeneca voldoende zijn.
Nu ik naar het buitenland wil, heb ik mijn qr code uitgeprint. Hierop staat bij doses 1/2 en blijkt dat ik niet kan reizen. Hoe krijg ik dit goed, alleen door extra vaccinatie?
Mijn vrouw ook corona gehad en 1 vaccinatie pfizer. Bij haar staat 1/1. Maar blijkt voor griekenland ook niet voldoende te zijn. Tot nu toe heeft niemand ons goed advies kunnen geven (ggd, huisarts).

Rlw Schäfer 17 juli 2021 16:02

Ik heb in mei de 1e vaccinatie gehad, en in juni de 2e, probeer sindsdien de qrcode op de app te krijgen! Maar bij de rivm staan beide vaccinaties op de datum van 17 mei! De rest ( batchnummer) klopt wel! Ook bij de ggd kloppen de gegevens en beide datums! Maar niemand kan helpen! Heb al uren aan de telefoon gehangen en ontelbare keren gemaild! Rivm zegt dat ggd een fout heeft gemaakt en ggd zegd rivm heeft een fout gemaakt! Ik kom dus geen steek verder! Wat moet ik in godsnaam doen om dit geregeld te krijgen??? Word echt moedeloos van dit gedoe!!

Matthijs Zwiers 06 juli 2021 20:03

Ik wordt 9 juli gevaccineerd kan ik kan meteen mijn vaccinatiebewijs omzetten in een qr code en kan ik die qr code dan al meteen gebruiken ?

Arie 05 juli 2021 12:41

op 18 juni de 2e vaccinatie gehad, alles bij de GGD staat goed, echter komt nog steeds niet te voorschijn in de app en kan dus geen QR code maken

e.meijer 02 juli 2021 12:06

@Rens: Er zijn twee opties:
-> De internationale QR-code is niet bedoeld voor binnenlands gebruik. Dus misschien dat hij daarom blokkeert: de scanner wil de Nederlandse hebben, die minder gegevens heeft (en dus privacyvriendelijker is).
-> Als je naar het buitenland wil en dus de internationale QR-code gebruikt, dan verschilt het per land aan welke eisen je moet voldoen. In het ene land ben je misschien welkom met één prik, in het andere misschien alleen met twee. Of de QR-code in kwestie geaccepteerd wordt, ligt dus aan de regels van het land waar je heen reist.

Rens Minne 01 juli 2021 12:57

Waarom werkt de QR code scanner niet op de internationale code en wel op Nederland? In Nederland scant die op groen en internationaal op rood. Andere scanner nodig?

Rens Minne 01 juli 2021 12:55

Waarom kan je niet met de QR code scanner de gegevens niet zien terwijl het wel op Nederland werkt.

d prins 01 juli 2021 07:41

In maart corona gehad, half mei de 1e vaccinatie gehad en eind juni de 2e vaccinatie gehad.
Alleen de laatste vaccinatie is zichtbaar waardoor er geen QR code voor Nederland gemaakt kan worden.
Dit zou dus beteken dat ik alsnog getest zou moeten worden als ik naar een evenement zou willen, lijkt me niet helemaal de bedoeling van de app die alles zou moeten registreren.

Erzsebet Vermeer 25 juni 2021 20:50

Heb vanmorgen gebeld met de ggd omdat erook stond uw QRcode is alleen voor buitenland geldig En corona gehad in januari .Ze zij toen ik zou gewoon een 2e prik doen dan is alles geregeld.
Nu op 13 juli mijn tweede

Shirley Vorster 25 juni 2021 07:37

Heb in maart Corona gehad, ben door de GGD gebeld voor contactonderzoek en instructies. Ook aan mijn huisarts gemeld dat ik positief getest ben op Corona. Bij priklocatie GGD niets over bekend in het systeem. 1 prik ontvangen. Nu de QR code aangemaakt en wat blijkt, u heeft niet de volledige vaccinatie afgerond!!!! En dan moet ik straks bij de GGD een herstelbewijs aanvragen terwijl mijn positieve test niet eens verwerkt is in het systeem. Hoe gaat dit opgelost worden?????

Richard stougie 24 juni 2021 23:05

In februari en mei ingeënt. In mijn rivm zijn de beide prikken te zien. Toch kan ik met de app geen we code maken: geen inentinggegevens bekend ………

Juul 24 juni 2021 20:53

6 weken geleden gevaccineerd bij de GGD, krijg geen QR code omdat er geen vaccinatie bekend is. Vriend zelfde dag gevaccineerd, zelfs zijn 2e prik van afgelopen dinsdag is al zichtbaar....niemand die weet hoe dit kan. GGD geeft RIVM de schuld en andersom..

e.meijer 24 juni 2021 20:26

@Erik, B en Hijma: ik vermoed dat dit per 1 juli opgelost wordt. Als je corona hebt gehad, kun je vanaf dan een herstelbewijs krijgen via de GGD (wat betekent dat je in het verleden positief getest bent geweest, maximaal 180 dagen geleden), die je ook in de app moet kunnen laden. Vanaf dan pikt de app dus die ene vaccinatie + corona in het verleden op, en moet er ook een QR-code uitrollen. Dus als het goed is, is dit vanaf 1 juli (ik weet niet precies hoe laat die dag) opgelost.

Hijma 24 juni 2021 19:53

Ben 8 maart gevaccineerd en heb corona gehad dus 1 prik nodig
Nu geeft de app aan niet geldig in Nederland wat nu??

B 24 juni 2021 19:33

Ik ben op 28 mei gevaccineerd Pfeizzer. In oktober 2020 ben ik via ggd positief getest op covid. Week na 1e inenting kwam regel dat 1 vaccinatie voldoende is. Afspraak geannuleerd voor 2e prik. Nu geeft de app geen we code voor Nederland maar alleen voor buitenland. Wat gaat er mis?

Erik Remmelzwaal 24 juni 2021 19:11

Ik heb corona gehad, dus ik hoef maar 1 prik. Maar daar kan het systeem nog niet mee omgaan lijkt het. Ik krijg pas een NL QR code bij de tweede prik is de melding....

Edmond Heijboer 24 juni 2021 18:52

Aha, de update van de check app stat klaar in de store, dan lukt het wel.

Edmond Heijboer 24 juni 2021 18:35

Met de app kan ik tot nu toe alleen een testafspraak maken of een testuitslag naar een QR code omzetten.
Verder niets.

e.meijer 24 juni 2021 17:45

@Maarten: dat is vreemd, want de update is wel uitgerold. Misschien dat hij nog volgt op uw systeem?

Maarten Vierhout 24 juni 2021 16:47

Dank voor uw antwoord. Echter de optie van vaccinatiebewijs/QR code voor binnenlands gebruik is ook niet beschikbaar op mijn CoronaCheck app. Alléen beschikbaar op dit moment is:
- optie voor test afspraak maken
- optie QR-code maken voor negatieve testuitslag.

Voor de zekerheid heb ik de app verwijderd en opnieuw gedownload. Maakt ook geen verschil.

e.meijer 24 juni 2021 15:56

@Maarten: Zoals ook in het artikel vermeld staat: de internationale QR-code (dus DCC, bedoeld voor reizen naar andere EU-landen) volgt op 1 juli pas. Dus nog even afwachten! Vandaag is alleen de optie beschikbaar geworden om je vaccinatiebewijs te gebruiken voor een QR-code voor binnenlands gebruik. Daarmee kun je dus naar locaties/evenementen binnen Nederland.

Tans 24 juni 2021 15:53

Een keer de app opnieuw installeren, kan ook al schelen. Het is verder heel druk om in te loggen op je DigiD...je komt er (nog) niet doorheen...

Maarten Vierhout 24 juni 2021 15:49

OP dit moment dwz 24/6/2021 15.46 uur is de optie voor DCC ( vaccinatie QR code) op de Coronacheck app nog niet zichtbaar op mijn Samsung A50. Wat kan ik daar aan doen ?

e.meijer 24 juni 2021 14:34

@Martijn: De update is vandaag uitgerold, in de middag. De optie zit er inmiddels dus wel in.

Martijn de Jongh 24 juni 2021 13:10

vaccinatiebewijs in te voeren voor een QR-code. Optie zit niet? In de corona check app. Vandaag donderdag 24 juni! Dus broodje AAP verhaal

Edwin 23 juni 2021 16:07

@E.Meijer: Dan nog... is het systeem dus zo lek als een vergiet.... Vriend maakt screenshot, appt, ik open en bijna realtime die QR code.... Poppenkast allom dus (en wie weet kan je die app zelfs wel op meerdere telefoons zetten).

e.meijer 23 juni 2021 13:43

@Edwin: Dat voorkomen ze dus door de QR-code met regelmaat te verversen.

Edwin 23 juni 2021 13:37

Gewoon een QR code van een bekende, screenshot en op je telefoon? Of denk ik nu te simpel?

Marc Pliester 23 juni 2021 13:13

Veel opties en issues nog. Wordt nog een spannend verhaal als ik dit zo lees.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.