Beheer

IT beheer
Piekbelasting geen probleem voor systemen Belastingdienst

Zo vangt Belastingdienst piekbelasting op

Maar helaas is tegen een DDoS vrijwel geen enkel systeem bestand.

19 maart 2018

Maar helaas is tegen een DDoS vrijwel geen enkel systeem bestand.

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn systemen om zo de piekbelasting op te vangen nu steeds meer mensen online hun belastingaangifte doen.

In totaal zijn er dit jaar al 1,4 miljoen aangiftes bij de Belastingdienst binnen gekomen. De gegevens voor de aangifte zijn tot nu toe 2,1 miljoen keer gedownload. Dat is 500.000 meer dan vorig jaar. De belangstelling voor het doen van aangifte is groot deze maand, omdat mensen die alles voor 1 april inleveren, uiterlijk op 1 juli te horen krijgen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.

Onlangs werd de Belastingdienst meerdere malen getroffen door een DDoS-aanval waardoor niet iedereen probleemloos zijn of haar aangifte kon invullen. “Opvallend genoeg had niet iedereen last van de storing, waardoor we die dagen alsnog tienduizenden aangiftes hebben ontvangen”, zegt woordvoerder André Karels van de Belastingdienst. 

Toeritdosering

Tegen een DDoS-overbelasting is vrijwel geen enkel systeem bestand, maar om de reguliere piekbelasting op te vangen heeft de Belastingdienst zijn systemen de afgelopen jaren flink uitgebreid. “We hebben het systeem stap voor stap steeds robuuster ingericht om piekbelasting zo goed mogelijk op te vangen”, vertelt Karels. Dat stopt op het omslagpunt dat het systeem meer stil ligt in daluren dan dat er capaciteit nodig is voor de pieken. Deze simpele kostenafweging leidde ertoe dat de Belastingdienst ervoor koos om een zogenaamde toeritdosering in te voeren. Karels: “Dat doen we op het moment dat de drukte zo groot is dat onze systemen op de top van hun kunnen werken.

We beperken dan de toestroom tot het systeem. Sommige mensen krijgen dan een sorry-pagina waarop ze wordt verzocht het op een later moment opnieuw te proberen. Doordat we het aantal mensen op het systeem doseren, kunnen degenen die al bezig zijn, hun aangifte zonder problemen afmaken. Op deze manier voorkomen we wat in de media overbelasting wordt genoemd.” Uitwijken naar de cloud voor het opschalen van capaciteit is voor de Belastingdienst niet mogelijk. “Om veiligheidsredenen maken we geen gebruik van de cloud”, laat Karels weten.

Pieken opvangen

Vooralsnog kunnen de uitgebreide systemen van de Belastingdienst de pieken prima opvangen. De toeritdosering is eigenlijk alleen nodig op de eerste twee dagen of het allerlaatste weekend van maart, vertelt Karels. “Of als het een hele week mooi weer is geweest in maart en er dan een regenachtige zaterdag of zondag volgt”, lacht hij.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.