Management

Branche
ecosysteem

Zo kunnen innovatieve ecosystemen sterker worden

Oratie hoogleraar Innovatie Petra de Weerd-Nederhof.

© Shutterstock
26 januari 2023

Oratie hoogleraar Innovatie Petra de Weerd-Nederhof.

Als techbedrijven willen overleven, moeten ze samenwerking zoeken binnen ecosystemen. En die moeten voortdurend innoveren, meebewegen en veerkrachtig zijn. Hoogleraar Innovatie van technologie-gedreven ecosystemen Petra de Weerd-Nederhof spreekt die noodzaak uit in haar oratie.

Tijdens een pandemie, oorlog of energiecrisis kunnen bedrijven in de modus 'afwachten en uitzitten' raken, maar volgens De Weerd-Nederhof, verbonden aan de Open Universiteit, moeten ze dat vooral niet doen. “Bedrijven moeten de moed hebben om ook in moeilijke tijden te kiezen voor vernieuwing, voor innovatie. Bijvoorbeeld met de mogelijkheden die digitalisering biedt en de vernieuwing die nodig is om letterlijk en figuurlijk duurzamer te worden”, zo schrijft de Open Universiteit in een persbericht.

Volgens De Weerd-Nederlof gaat digitalisering niet ver genoeg en automatiseren we nog steeds alleen processen zonder de processen echt in het geheel onder de loep te nemen en te veranderen. In haar oratie getiteld 'Veerkracht en innovatie van technologie-gedreven ecosystemen' op vrijdag 3 februari 2023, vertelt ze over de noodzaak voor bedrijven om te werken aan nieuwe organisatiestructuren in samenwerking met de buitenwereld.

Silicon Valley

Silicon Valley wordt meestal gezien als de wereldwijde benchmark voor technologie-gedreven ecosystemen, maar het is niet zonder risico’s om innovatie-ecosystemen te implementeren. “Innovatie-ecosystemen moeten systematisch en doordacht worden geïmplementeerd, rekening houdend met de snelle en ontwrichtende ontwikkelingen van digitale technologieën”, zo valt te lezen in het persbericht. 

Voorafgaand aan de oratie vindt een symposium plaats van de Dutch Academy for Research in Entrepreneurship. Het volledige programma is hier te vinden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.