Innovatie & Strategie

Security
ziekenhuis, arts

'Ziekenhuizen moeten in 2023 voldoen aan wet informatiebeveiliging'

Inspectie: ziekenhuizen moeten ICT op orde brengen om storingen te voorkomen.

27 september 2022

Inspectie: ziekenhuizen moeten ICT op orde brengen om storingen te voorkomen.

Ziekenhuizen moeten hun informatiesystemen zo snel mogelijk op orde brengen om de kans op storingen te verkleinen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) draagt alle ziekenhuizen op om uiterlijk volgend jaar te voldoen aan wettelijke normen voor informatiebeveiliging. "Nog lang niet alle ziekenhuizen voldoen aan deze norm", laat de inspectie weten.

Naast deze harde eis om te voldoen aan al bestaande wettelijke normen geeft de IGJ nog een aantal aanbevelingen aan ziekenhuizen om de impact van computerstoringen te verkleinen. Want de gevolgen zijn vaak groot als het misgaat met de ICT, zo blijkt uit een evaluatie van veertien van dit soort storingen tussen 2018 en dit jaar.

Spoedeisende hulp dicht

In twaalf gevallen hadden de technische problemen "flinke gevolgen voor de zorg", schrijft de inspectie in een rapport. Zorgverleners konden niet meer bij elektronische patiëntendossiers en in tien gevallen moest de spoedeisende hulp tijdelijk dicht. Ook leidden tien ICT-storingen tot uitstel van operaties.

De inspectie heeft nagevraagd welke conclusies ziekenhuizen zelf hebben getrokken na een storing. Bovenaan de lijst met lessen die daaruit kwamen staat het verbeteren van de digitale infrastructuur. "Bij sommige storingen speelde achterstallig onderhoud van de infrastructuur een rol. Bijvoorbeeld doordat netwerken in de loop van de tijd onnodig ingewikkeld waren geworden door samengaan van organisaties." Ook zouden sommige ziekenhuizen er verstandig aan doen om meer te oefenen op problematische situaties.

Geleerde lessen delen

Zelf voegt de IGJ daar nog aan toe dat ziekenhuizen ook van patiënten kunnen leren. De inspectie raadt ze verder "dringend aan" om informatie te delen met andere ziekenhuizen. "Evaluaties van opgetreden ICT-storingen leveren voor de betrokken ziekenhuizen veel informatie op." Het zou volgens de opstellers van het rapport goed voor de sector zijn om anderen mee te laten profiteren van de geleerde lessen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.