Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-storing ziekenhuis Maastricht 'vrijwel zeker geen hack'

De technische storing die het ziekenhuis in Maastricht donderdagochtend en -middag lamlegde, is voorbij. Dat maakte het ziekenhuis gisteravond bekend. De afspraken vrijdag in het ziekenhuis kunnen gewoon doorgaan. Wat precies de oorzaak van de storing was, is nog niet duidelijk. "Het is vrijwel zeker geen hack. We vermoeden een technische oorzaak", zei de woordvoerder.
ICT bij ziekenhuizen
© Onderzoeksraad voor Veiligheid
Onderzoeksraad voor Veiligheid

Duizenden patiënten konden donderdag niet behandeld worden in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) omdat een digitale systeemstoring het ziekenhuis had platgelegd. Alle poliklinieken werden gesloten, alleen oncologie, nucleaire geneeskunde, de poli voor zwangere vrouwen en dialyse waren nog open, zei een woordvoerder. Geplande opnames van patiënten konden wel doorgaan.

Het ziekenhuis was gisteren sinds 09.15 uur telefonisch en digitaal niet bereikbaar. Ook de systemen met patiëntgegevens lagen plat, waardoor consulten en behandelingen nagenoeg onmogelijk waren. "Het heeft lang geduurd, we zijn blij dat het voorbij is. We moesten rigoureuze maatregelen nemen om het veilig te laten verlopen. Het wordt nog een forse opgave om alle afspraken die niet doorgingen, opnieuw te plannen."

Mensen die vergeefs naar het ziekenhuis kwamen, werden opgevangen en naar huis gestuurd. Het ziekenhuis belt hen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in