Beheer

IT beheer
Gmail

Zelfvernietigende mails komen naar Gmail

Mails met een mogelijkheid voor beperkte houdbaarheid worden nu door Google getest voor zijn maildienst Gmail.

© Google
16 april 2018

Mails met een mogelijkheid voor beperkte houdbaarheid worden nu door Google getest voor zijn maildienst Gmail.

Google werkt aan een flinke vernieuwing van zijn webmailservice. Gmail krijgt daarbij niet alleen een nieuw uiterlijk, maar wordt ook innerlijk aangepakt. Onder de nieuwe functies waar Google's developers aan werken, zit ook een optie voor zelfvernietigende mails.

Details over de aankomende versie van Gmail zijn afgelopen week al uitgelekt middels screenshots, die in handen zijn gevallen van TechCrunch. Het nieuwe visuele ontwerp lijkt op een combinatie van het huidige Gmail en Google's andere gebruikersinterface voor zijn maildienst: Inbox. De stijl is meer in lijn met het Material design dat Google breed doorvoert voor al zijn uiteenlopende producten, met mobiel OS Android voorop.

Snooze, Smart Reply en vertrouwelijkheid

Gmail krijgt onder de motorkap ook vernieuwingen, gericht op gebruikersgemak. Zo komt de Inbox-functie van 'mail snoozen' ook naar Gmail. Hiermee zijn binnenkomende mails tijdelijk weg te werken door ze in de sluimerstand te zetten; na het verstrijken van een naar keuze ingestelde tijdsperiode verschijnen ze weer in de mailbox, netjes bovenaan. Ook een Inbox-functie als Smart Reply, met drie voorgekookte standaardantwoorden, komt naar Gmail.

Verder krijgen Gmail-gebruikers de optie om mails die zij verzenden in te stellen als vertrouwelijk. Hierdoor worden deze berichten voorzien van beperkingen en een houdbaarheidsdatum. Zodra de vooraf ingestelde tijd is verstreken, vernietigen deze mails zichzelf, onthult The Verge. De beperkingen voor vertrouwelijke mails betreffen het (tegenhouden van) kopiëren, doorsturen, downloaden of afdrukken. Ook is het afdwingen van inloggen op een vertrouwelijk mailbericht mogelijk. Deze aankomende functionaliteit van Gmail doet TechCrunch denken aan de verlopende mails in de beveiligde maildienst ProtonMail.

Standaardenextensies

Het is nog de vraag hoe deze en andere nieuwe functionaliteit zich verhoudt tot de standaardmailprotocollen POP3, IMAP en SMTP. Google heeft zich in de loop der tijd al herhaaldelijk een pionier - dan wel standaardschender - getoond van wijdverbreid gebruikte internettechnologieën voor bijvoorbeeld snellere IP-verbindingen, vlotte webpaginaweergave en ook verrijkte mailcommunicatie. Ondertussen is Microsoft ook bezig om zijn webmaildienst Outlook.com te voorzien van functies die al bestaan in zijn mailclient Outlook, waaronder ondersteuning voor versleutelde mails.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.