Innovatie & Strategie

Branche
datacenter

Zeewolde begint met voorbereiding op komst megadatacenter

Amerikaanse initiatiefnemer blijft anoniem

26 februari 2021

Amerikaanse initiatiefnemer blijft anoniem

De komst van een hyperscale datacenter in Flevoland begint steeds meer vorm te krijgen. Gemeente Zeewolde heeft deze week meer van de plannen bekendgemaakt. De schatting is dat er zo'n vijfhonderd arbeidsplaatsen komen. 

Zeewolde wil bedrijventerrein Trekkersveld met 200 hectare uitbreiden, waardoor het bijna twee keer zo groot wordt. Zo'n 80% van de ruimte is gereserveerd door een nog anoniem Amerikaans bedrijf, meldt Omroep Flevoland.

Het datacenter komt te te liggen op een plek waar nu nog een aantal boerenbedrijven is gevestigd. Zeewolde is nog in onderhandeling met de eigenaren. Amazon, Google en Microsoft worden genoemd als mogelijke eigenaren van het initiatief. Vanwege de stroomvoorziening van het complex wordt er aangesloten op een hoogspanningsverbinding. Ook maakt het bestemmingsplan op de campus een koelwatersysteem mogelijk.

Uit het concept voor de plannen blijkt volgens de omroep dat het datacenter verdeeld is over vijf gebouwen en dat het project op z'n vroegst in 2028 wordt afgerond. Gemeente Zeewolde schat dat er voor de bouw duizend tot vijftienhonderd werknemers nodig zijn voor de vijf datahallen met bijbehorende kantoren.

Het uiteindelijke datacenter levert minder banen op. Er werd een aantal van vijfhonderd arbeidsplaatsen genoemd, waarvan honderd hoogopgeleide. Het kan gaan om nieuwe banen, maar net zo goed om personeel dat nu al voor het bedrijf werkt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 30 maart 2021 16:20

Nog meer 'groene' gesubsidieerde (belastinggeld) energie het raam uit?
Plus de warmte van het koelwater?

Misschien kunnen we extra Noorse certifikaten kopen om de schijn op te houden.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 27 februari 2021 10:18

Ben benieuwd wat de Nederlandse bevolking jaarlijks gaat betalen aan susbsidie op de enorme vermogens aan groene stroom, die deze datacentra vast aan ons stroomnet gaan ontrekken. De Nederlandse burger betaalt dubbel: zelf wordt hij belast voor de overgang in het kader van de vergroening, de bedrijven krijgen juist geld uitgekeerd. Iets dergelijks speelt overigens ook bij het gas dat particulieren alsmaar zwaarder belast voor de eigen woning afnemen, terwijl bedrijven daarop slechts minieme belasting betalen. Beide situaties zijn en blijven vreemd..

Erwin1 26 februari 2021 12:28

Nog anoniem amerikaans bedrijf.. Euh.. Google zit in de Eemshaven. Microsoft zit in de Middenmeer. Blijft er nog maar 1 over die zo'n joekel van een datacenter nodig zou kunnen hebben, en dat is Amazon....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.