Management

Security
macro's

Z-CERT raadt zorginstellingen aan te stoppen met Microsoft-macro’s

'Ook zorgsector doelwit van pro-Russische hacktivisten'

© Malwarebytes
10 maart 2023

'Ook zorgsector doelwit van pro-Russische hacktivisten'

Z-CERT, het Computer Emergency Response Team voor de Nederlandse zorg, adviseert Nederlandse zorginstellingen om te stoppen met macro’s van Microsoft Office. Dat blijkt uit een advies in het dreigingsbeeld over 2022.

Het aantal door ransomware getroffen organisaties is gelijkgebleven met 2021, zo blijkt uit het beeld, maar de impact was aanzienlijk groter. De organisatie beschrijft dat pro-Russische hacktivisten DDoS-aanvallen uitvoeren die voornamelijk op de NAVO-landen en Oekraïne zijn gericht. “Ook de zorgsector is doelwit geweest. In januari van dit jaar werden een aantal ziekenhuizen getroffen door DDoS-aanvallen. Ook Z-CERT werd doelwit van aanvallen van hacktivistische groepen”, zo beschrijft het voorwoord van het jaarlijkse rapport.

Microsoft Office wordt volgens Z-CERT veel misbruikt door hackers. “Zij gebruiken daarom graag kwaadaardige Office-bestanden om organisaties binnen te dringen. Het is daarom belangrijk om Office zoveel mogelijk te beveiligen tegen dit soort aanvallen.” De organisatie beveelt aan om applicatie allowlisting toe te passen, waarbij wordt voorkomen dat programma’s die niet goedgekeurd zijn door de organisatie opgestart kunnen worden. Ook wordt geadviseerd om het gebruik van macro’s tegen te gaan.

Malware in cd-image bestanden

“Steeds vaker wordt malware aangeboden verpakt in een cd-image bestand. Dit wordt onder andere gedaan om de strengere regels van Microsoft wat betreft het opstarten van macro’s te omzeilen. De mogelijkheid om de inhoud van deze bestanden te bekijken, kan uitgeschakeld worden.”

Een jaar geleden kondigde Microsoft Office aan dat standaard niet-vertrouwde VBA-macro's (Visual Basic for Applications) die afkomstig zijn van internet geblokkeerd worden. Het gaat om macro’s in documenten voor bijvoorbeeld Access, Excel, PowerPoint, Visio en Word. Voor gebruikers blijft het mogelijk om de beveiligingsmaatregel te omzeilen, maar zij zullen daar wel machtigingen voor moeten geven.  

Lees meer over
2
Reacties
Michiel Holthuis 13 maart 2023 13:01

Reactie na een reactie op mijn eigen reactie op het artikel: je kunt de macro's gewoon in Office documenten laten zitten en volop gebruiken. Mocht er een foute tussen zitten, dan wordt deze in milliseconden onschadelijk gemaakt voordat de macro tot executie kan komen.

Michiel Holthuis 13 maart 2023 12:57

Z-Cert adviseert om te stoppen met macro's in Microsoft Office. Maar macro's vormen een essentieel onderdeel van de kracht van Microsoft Office. Ze uitschakelen of ze uit de bestanden halen is ingegeven door het onvermogen om adequaat onderscheid te maken tussen kwaadaardige content en scripts en de goede vormen.
Met deep learning gebaseerde tools kun je in milliseconden dat onderscheid wel maken. Zo bescherm je endpoint, IT landschap en organisaties tegen de gevaren van macro's zonder dat Office in kracht inboet.
Ik ben heel benieuwd naar de reactie van lezers. Dus, als je het met me eens bent dat dit advies van Z-Cert voortkomt uit het onvermogen om goed onderscheid te maken tussen goed en kwaad bij macro's (en powershell), laat me dat dan weten via een PM via LinkedIn!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.