Innovatie & Strategie

Branche
Xerox B215

'Xerox wil HP overnemen'

'Bod van 27 miljard'

© Xerox
6 november 2019

'Bod van 27 miljard'

De Amerikaanse kopieermachine- en printerfabrikant Xerox overweegt een miljardenbod op HP. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een deal zou twee van de grootste namen op het gebied van kantoorapparatuur samenvoegen.

Xerox zou 27 miljard dollar willen betalen voor HP, in aandelen en contanten. Onduidelijk is nog hoe de onderneming een overname van het veel grotere HP precies wil financieren. Volgens de krant is er al wel een informele afspraak met een grote bank gemaakt voor een deel van het bedrag en heeft Xerox een aantal miljarden in kas sinds de verkoop van zijn belang in Fuji Xerox.

Het bestuur van Xerox is naar verluidt afgelopen dinsdag bijeen gekomen om de stap te bespreken. Beide bedrijven waren niet direct bereikbaar voor commentaar. HP en Xerox hebben in juni dit jaar nog een uitbreiding van hun zakenrelatie onthuld. Daarbij neemt Xerox bepaalde modellen instapprinters (voor A4- en A3-papierformaten) af van HP, waar het dan zijn eigen software op zet. 'In ruil' betrekt HP toners van Xerox voor deze producten. Het gaat om laserprinters die zijn gebaseerd op de printtechnologie van Samsung die HP drie jaar terug heeft opgekocht.

Printerbaas nu HP-CEO

De internationale markt voor print- en kopieerapparatuur staat al enige tijd onder druk, door de beweging van bedrijven naar de cloud en andere internetdiensten. HP worstelt al tijden op de markt voor personal computers, benoemde recent een nieuwe topman en snijdt hard in zijn personeelsbestand om kosten te besparen. De printdivisie van de onderneming, momenteel een belangrijke winstbron, ziet de opbrengsten ook afnemen.

HP's nieuwe CEO, die formeel nu net is aangetreden, is afkomstig uit de eigen gelederen. Het gaat om Enrique Lores die voorafgaand aan zijn promotie naar de hoogste managersfunctie bij HP president was van de divisie voor imaging en printing. Lores werkt al ruim 30 jaar bij HP in diverse rollen bij de printertak en ook de pc-divisie (vóór de opsplitsing in pc- en printerbedrijf HP Inc en enterpriseleverancier HPE). Zijn benoeming tot CEO is in augustus bekendgemaakt en per 1 november geëffectueerd.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Erwin1 06 november 2019 12:36

Slim...hele toko opkopen, PC divisie verkopen en je marktaandeel in printers vergroten....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.