Beheer

Security
Noord-Korea

Witte Huis: Noord-Korea achter WannaCry

Lazarus Group verspreidde ransomware voor Noord-Korea

Noord-Korea © CC0 Pixaay.com,  vborodinova
19 december 2017

Lazarus Group verspreidde ransomware voor Noord-Korea

De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk ervan dat het land achter de cyberaanval met de gijzelingssoftware Wannacry zat in mei van dit jaar. Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, zegt in de Wall Street Journal dat "Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverspreide aanval, die miljarden heeft gekost."

De Britse regering had Noord-Korea in oktober ook al van de aanval beschuldigd. Het Witte Huis zal de beschuldiging naar verwachting vandaag in een verklaring officieel herhalen. Noord-Korea heeft altijd alle betrokkenheid bij de cyberaanval ontkend.

De Amerikaanse regering heeft met "een zeer hoge mate van zekerheid" vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de WannaCry-aanval heeft uitgevoerd. De beschuldiging is volgens de medewerker bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk voor zijn daden te stellen en "toekomstige aanvallen moeilijker te maken".

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Zo werden in Groot-Brittannië meerdere ziekenhuizen getroffen. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.