Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kwantumcomputer

Witte Huis geeft impuls aan AI- en Kwantum-onderzoek

Beschikbare budgetten lijken mager ten opzichte van Europa en Azië.

Detail kwantumcomputer © IQM
27 augustus 2020

Beschikbare budgetten lijken mager ten opzichte van Europa en Azië.

De regering van president Trump wil op korte termijn maar liefst 12 nieuwe onderzoekscentra opzetten die zich gaan bezig houden met kwantummechanica en kunstmatige intelligentie. Maar het daarvoor beschikbare geld - enkele tientallen miljoenen dollar - is bij lange na niet genoeg om aan de wereldtop te blijven meedraaien, zeggen critici.

Niet alleen is de financiering een probleem, ook het gebrek aan talent bij wetenschappelijke instituten zorgt er voor dat het onmogelijk is nieuw talent op te leiden dat de komende jaren gaat zorgen voor de broodnodige innovatie, signaleert Venturebeat op basis van memo's van verschillende bedrijven zoals Intel, Nvidia en de engineersvereniging IEEE.

De Amerikaanse denktank Center for a New American Security riep de federale overheid al eerder op om in de periode tot 2025 minimaal 25 miljard dollar te investeren in 'hoog-risico'-onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie om te voorkomen dat talent zijn toekomst buiten de VS gaat zoeken. Het Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence pleit zelfs voor een impuls van 120 miljard de komende 10 jaar alleen al voor AI-onderzoek en -onderwijs.

Naast 7 onderzoekscentra voor AI komt er zo'n 625 miljoen dollar beschikbaar voor vijf laboratoria voor kwantumtechnologie. Het ministerie van Energie (DOE) is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van deze investering, de rest uit een pot van 1,2 miljard dollar die al twee jaar geleden voor kwantumonderzoek is gereserveerd. Naast een aantal universiteiten zullen ook IBM en Microsoft deelnemen aan deze projecten.

VS dreigt voorbij gestreefd te worden

De CTO van het Witte Huis Michael Kratsios benadrukte gisteren tijdens een persconferentie hoe belangrijk hij het vond dat de Verenigde Staten koploper blijven in deze technologieën en zorgen voor de eerstvolgende grote technologische doorbraken. Venturebeat wijst er op dat het uitzicht op Amerikaans leiderschap erg afneemt, aangezien de Europese Commissie en de lidstaten samen veel grotere bedragen vrijmaken voor dergelijk onderzoek. Ook in Zuid-Korea zijn miljarden beschikbaar voor deze twee onderzoeksgebieden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.