Overslaan en naar de inhoud gaan

Wisselende perspectieven voor mbo-ICT-studenten

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers geven inzicht in de kans dat een student die nu met zijn opleiding begint een baan vindt als hij of zij straks klaar is, in het verlengde van zijn opleiding.
studeren
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Van ruim voldoende tot geringe baankansen

Voor de meeste schoolverlaters van opleidingen in de ICT is er voldoende, of ruim voldoende kans op werk na afronding van de studie, maar er zijn ook ICT-opleidingen met matig of zelfs geringe kansen op een baan. Het arbeidsmarktperspectief voor studenten op niveau 4 (het hoogste niveau) is in het algemeen het best, voor ICT-studenten op niveau 2 en 3 ziet het er minder rooskleurig uit.

Studenten die straks klaar zijn met een van de drie opleidingen Applicatie- en mediaontwikkelaar, ICT-beheerder en Netwerk- en Mediabeheerder (alle drie op niveau 4) hebben volgens het SBB 'ruim voldoende' kansen op de arbeidsmarkt. In de regio's Noord- en Oost-Nederland zijn de kansen voor de twee laatstgenoemde opleidingen net iets minder positief, waardoor de kansen op een baan als 'voldoende' worden bestempeld.

Minder rooskleurig

De niveau-3-opleiding Medewerker Beheer ICT biedt schoolverlaters 'voldoende' kans op een baan. Hiermee is het een goede middenmotor. Gamedeveloper is de enige ICT-opleiding op het hoogste niveau met minder rooskleurige perspectieven. De onderzoekers bestempelen de baankansen voor deze groep studenten als 'matig'.

De kansen op werk voor de Medewerker ICT (niveau 2) blijven onverminderd negatief. Deze groep studenten moeten het doen met 'geringe baankansen', de laagste categorie van allemaal.

De cijfers zijn hier te bekijken per opleiding, regio, beroep of crebocode.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in