Loopbaan

Carriere
studeren

Wisselende perspectieven voor mbo-ICT-studenten

© CC0 - Pixabay,  27707
2 maart 2016
De arbeidsmarktperspectieven voor mbo-studenten die nu aan een ICT-opleiding beginnen lopen sterk uiteen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers geven inzicht in de kans dat een student die nu met zijn opleiding begint een baan vindt als hij of zij straks klaar is, in het verlengde van zijn opleiding.

Van ruim voldoende tot geringe baankansen

Voor de meeste schoolverlaters van opleidingen in de ICT is er voldoende, of ruim voldoende kans op werk na afronding van de studie, maar er zijn ook ICT-opleidingen met matig of zelfs geringe kansen op een baan. Het arbeidsmarktperspectief voor studenten op niveau 4 (het hoogste niveau) is in het algemeen het best, voor ICT-studenten op niveau 2 en 3 ziet het er minder rooskleurig uit.

Studenten die straks klaar zijn met een van de drie opleidingen Applicatie- en mediaontwikkelaar, ICT-beheerder en Netwerk- en Mediabeheerder (alle drie op niveau 4) hebben volgens het SBB 'ruim voldoende' kansen op de arbeidsmarkt. In de regio's Noord- en Oost-Nederland zijn de kansen voor de twee laatstgenoemde opleidingen net iets minder positief, waardoor de kansen op een baan als 'voldoende' worden bestempeld.

Minder rooskleurig

De niveau-3-opleiding Medewerker Beheer ICT biedt schoolverlaters 'voldoende' kans op een baan. Hiermee is het een goede middenmotor. Gamedeveloper is de enige ICT-opleiding op het hoogste niveau met minder rooskleurige perspectieven. De onderzoekers bestempelen de baankansen voor deze groep studenten als 'matig'.

De kansen op werk voor de Medewerker ICT (niveau 2) blijven onverminderd negatief. Deze groep studenten moeten het doen met 'geringe baankansen', de laagste categorie van allemaal.

De cijfers zijn hier te bekijken per opleiding, regio, beroep of crebocode.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.