Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Server en SQL Server krijgen langer leven

Het is wel curieus. Bij de desktops zet Microsoft consumenten en de zakelijke markt onder druk om Windows courant te maken en te houden. Voor servers gelden andere regels, blijkt.
Kalender
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Klanten die daarvoor willen betalen, kunnen de ondersteuningstermijn voor Windows Server en SQL Server met 6 jaar verlengen. Dat brengt de levensduur van het serverbesturingssysteem en de database op 16 jaar. Gedurende de laatste 6 jaar geldt dat alleen kritieke en belangrijke fouten in de producten worden gepatcht.

De eerste producten die van deze verruiming profiteren zijn de R2-versies van Windows Server 2008 en SQL Server 2008. De eerste kent een 'end of support'-datum van januari 2020, de tweede wordt vanaf juli 2019 niet meer ondersteund. Dat kan nu dus januari 2026 respectievelijk juli 2025 worden. Met de nadruk op kán.

Extra kosten voor Premium Assurance

Want die langere ondersteuning is niet gratis. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet een Premium Assurance-contract afsluiten. En om de zaken te compliceren, is de prijs daarvan afhankelijk van het moment van afsluiten. Wie een dergelijk contract tekent gedurende de eerste vier maanden dat Microsoft dat aanbied, betaalt daarvoor 5 procent van de huidige licentieprijs extra. Voor wie daarna instapt, gaat de prijs omhoog naar 7 procent vanaf juli 2017, 9 procent vanaf juli 2018 en 12 procent vanaf. Gedurende de looptijd blijft het percentage gelden dat bij afsluiten gold. Dat betekent volgens Microsoft dat bedrijven veel kunnen besparen - tot wel 58 procent - door snel in te stappen.

Premium Assurance is alleen beschikbaar voor organisaties die al Software Assurance bij hun product hebben gekocht. Het kan ook alleen aangeschaft worden als men gekocht heeft onder één van de volgende licentievormen: Enterprise Agreement, Enterprise Agreement Subscription, Enrollment for Education Solutions of Server and Cloud Enrollment. En het kan alleen aangeschaft worden wanneer de 'extended support'-periode voor het product in kwestie nog niet is verstreken.

Meer informatie is te vinden op de website van Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in