Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Server 2016: licentie ingewikkelder, en soms duurder

Dat 'duurder' geldt met name voor installaties met veel kernen per processor. Op een server met 2 of 4 processors die ieder 10 kernen kennen, wordt Windows Server 2016 volgens Microsoft duurder dan Windows Server 2012 R2. In de configuratie wordt Windows Server 2016 25 procent duurder.
Controle
© CC0
CC0

Per kern in plaats van per processor

De verhoging hangt samen met de overstap op een andere manier van afrekenen. In plaats van per processor, zoals nu, gaat Microsoft vanaf Windows Server 2016 per kern (core) afrekenen. Daarbij geldt een minimum van 8 pakketten met ondersteuning voor 2 kernen per fysieke server. De prijs voor een pakket voor 2 kernen kost precies een achtste van een licentie voor twee processors van Windows Server 2012 R2. Maar Microsoft staat niet toe dat er op een fysieke server met Windows Server 2016 kernen zonder dat besturingssysteem draaien. Bij 2 processors met ieder 10 kernen zijn dus geen 8, maar 10 licenties voor de basispakketten vereist, en voor een systeem met 4 processors met ieder 10 kernen geen 16 maar 20. Bij systemen met één processor maakt Microsoft naar eigen opgave overigens een uitzondering op de regel. Bij een systeem met 10 kernen kunnen daar kennelijk wel 2 zonder Windows Server draaien.

Standaard- en Datacenter-editie groeien uit elkaar

Daar komt bij dat de verschillen tussen de standaard-uitvoering en de Datacenter-editie met Windows Server 2016 groter worden. In Windows Server 2012 onderscheidden die zich alleen in het aantal virtuele machines dat werd ondersteund. Vanaf Windows Server 2016 krijgt de Datacenter-editie ook een netwerk-stack met meer virtualisatiemogelijkheden, afgeschermde virtuele machines en extra mogelijkheden op het terrein van opslagreplicatie die niet beschikbaar zijn in de Standaard-editie. Dat maakt kiezen ingewikkelder. En er lijken meer varianten uitgebracht te worden; Microsoft belooft daarover meer informatie in 2016. Bovendien is de Standaard-editie niet zonder meer beschikbaar op servers met 4 processor. Dat blijkt uit een niet nader toegelichte voetnoot die stelt dat voor de standaardvariant mogelijk additionele licenties nodig zijn voor servers met 4 processors.

De verschijningsdatum voor Windows Server 2016 staat gepland voor het derde kwartaal van 2016. Het informatieblad met de nieuwe licentievoorwaarden is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in