Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Server 2003 nog erger hoofdpijndossier dan Windows XP

Op 14 juli aanstaande stopt het onderhoud aan Windows Server 2003. Vanaf die datum brengt Microsoft ook geen patches meer uit voor de 2003-variant van Windows Server, waarschuwt het nog eens de honderden bedrijven heel kort op de end-of-life-datum zitten met hun migratie of die niet gaan halen. Voor de bedrijven met ten minste 50 medewerkers komt dat aantal in de buurt van de 2000. Hoeveel wat kleinere bedrijven nog met Windows Server 2003 draaien, is niet bekend.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Ook is niet bekend hoeveel servers nog onder Windows Server 2003 draaien.

Maar dat het voor Microsoft net als met Windows XP een hoofdpijndossier wordt, dat is wel duidelijk. Met het staken van het uitbrengen van beveiligingspatches voor Windows Server 2003 worden de servers onder dat besturingssysteem met het verstrijken van de tijd steeds onveiliger. Eén kritiek lek besloot Microsoft al in februari ongepatcht te laten, omdat de pach voor de klanten te beel problemen zou opleveren. Wereldwijd zal het om enkele miljoenen machines gaan die niet op 14 juli over zijn, denken analisten. En een beveiligingsincident op een server kan veel ernstiger gevolgen voor de getroffen organisatie krijgen dan een hack van Windows XP.

Maatregelen

Wie nog enkele maanden - of nog langer - door moet draaien met Windows Server 2003, doet er goed aan zijn maatregelen te nemen. Dat betekent:

Maak zo vaak mogelijk back-ups, zodat je terug kan naar een redelijk recente situatie als je server gecorrumpeerd raakt. Doe dat eventueel in de cloud, dat is goedkoper dan back-upschijven bijkopen.

Isoleer Windows Server 2003-machines als er meerdere servers binnen het netwerk draaien.

Verbreek als het maar even kan de verbinding tussen de Windows Server 2003 machine en het internet, om de belangrijkste en meest gebaande aanvalsroute af te sluiten.

Specificeer welke applicaties op de server mogen draaien, en verbiedt de uitvoering van alle andere.

Migreer zo snel mogelijk naar een modernere versie; daar is inmiddels voldoende ervaring mee opgedaan, zodat hulp makkelijk in te huren moet zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in