Management

Zakelijke software
Hoofdpijn

Windows Server 2003 nog erger hoofdpijndossier dan Windows XP

Hoofdpijn © CC0 Pixabay Geralt
15 juni 2015
Ruim 12 procent van de Nederlandse bedrijven met ten minste 50 medewerkers heeft nog servers staan met Windows Server 2003, dat nog een maand te gaan heeft.

Op 14 juli aanstaande stopt het onderhoud aan Windows Server 2003. Vanaf die datum brengt Microsoft ook geen patches meer uit voor de 2003-variant van Windows Server, waarschuwt het nog eens de honderden bedrijven heel kort op de end-of-life-datum zitten met hun migratie of die niet gaan halen. Voor de bedrijven met ten minste 50 medewerkers komt dat aantal in de buurt van de 2000. Hoeveel wat kleinere bedrijven nog met Windows Server 2003 draaien, is niet bekend. Ook is niet bekend hoeveel servers nog onder Windows Server 2003 draaien.

Maar dat het voor Microsoft net als met Windows XP een hoofdpijndossier wordt, dat is wel duidelijk. Met het staken van het uitbrengen van beveiligingspatches voor Windows Server 2003 worden de servers onder dat besturingssysteem met het verstrijken van de tijd steeds onveiliger. Eén kritiek lek besloot Microsoft al in februari ongepatcht te laten, omdat de pach voor de klanten te beel problemen zou opleveren. Wereldwijd zal het om enkele miljoenen machines gaan die niet op 14 juli over zijn, denken analisten. En een beveiligingsincident op een server kan veel ernstiger gevolgen voor de getroffen organisatie krijgen dan een hack van Windows XP.

Maatregelen

Wie nog enkele maanden - of nog langer - door moet draaien met Windows Server 2003, doet er goed aan zijn maatregelen te nemen. Dat betekent:

Maak zo vaak mogelijk back-ups, zodat je terug kan naar een redelijk recente situatie als je server gecorrumpeerd raakt. Doe dat eventueel in de cloud, dat is goedkoper dan back-upschijven bijkopen.

Isoleer Windows Server 2003-machines als er meerdere servers binnen het netwerk draaien.

Verbreek als het maar even kan de verbinding tussen de Windows Server 2003 machine en het internet, om de belangrijkste en meest gebaande aanvalsroute af te sluiten.

Specificeer welke applicaties op de server mogen draaien, en verbiedt de uitvoering van alle andere.

Migreer zo snel mogelijk naar een modernere versie; daar is inmiddels voldoende ervaring mee opgedaan, zodat hulp makkelijk in te huren moet zijn.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.