Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows' Rekenmachine wordt open source

De timing wordt als wat ongelukkig gezien, want kort nadat de Amerikaanse inlichtingendienst een complexe hacktool heeft vrijgegeven als open source komt Microsoft met zijn rekenmachine-app. Op development repository-site GitHub, vorig jaar overgenomen door Microsoft, staat nu de broncode voor de in Windows ingebouwde Rekenmachine (Calculator).
GitHub mascotte
© GitHub
GitHub

De Ghidra-tool van de NSA is een complex pakket voor reverse engineering van gecompileerde programmacode. De Windows Calculator is een app die een standaard-, wetenschappelijke en programmeursrekenmachine in één is. Microsoft heeft het geschreven in C++ en levert het standaard mee met Windows. Afgelopen herfst is de app nog bijgewerkt door de buggy October Update voor Windows 10 waarmee het ineens veel groter in beeld kwam, maar gebruikers konden het vervolgens wel zelf resizen naar een meer bescheiden formaat. Daarbij is ook een letterlijk kleine, visuele bug aan het licht gekomen.

Rekenmachine berekent resizing niet goed

Bron: Reddit-gebruiker Leopeva64-2.

De broncode voor de Rekenmachine-app is nu beschikbaar op GitHub en de minimale vereiste om het te draaien is de lente-release (1803) van Windows 10. Door de diverse problemen met de herfst-update van afgelopen oktober (1809) is voorganger 1803 in de praktijk nog altijd de meestgebruikte versie van Windows 10. Verder moeten geïnteresseerde developers Visual Studio draaien om de Rekenmachine-code te kunnen doornemen. De gratis uitvoering van dat Microsoft-ontwikkepakket volstaat.

Bescheiden plannen

Verder heeft Microsoft een roadmap gepubliceerd waarin het zijn eigen ontwikkelplannen voor Windows' Rekenmachine uiteenzet. Daar staat momenteel gepland het verfijnen van het open source ontwikkelproces op GitHub, het bestaande app-ontwerp aanpassen op basis van Microsofts Fluent Design-richtlijnen, en het verbeteren van testing en diagnostics. Tot slot gaat het ontwikkelteam voor Rekenmachine nieuwe features onderzoeken, met een focus op het adresseren van dingen waar eindgebruikers het meest om vragen. Daaronder de mogelijkheid om de Rekenmachine-app vast te pinnen bóven andere app-vensters, en het bieden van aanpassingsopties.

Eind vorig jaar klaagde ervaren tester Rafael Rivera over een hardnekkige resizing-bug met de Rekenmachine-app in Windows 10:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in