Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows in mineur door afkalving pc-markt

In 2013 zullen 2 procent minder elektronische apparaten af fabriek voorzien zijn van Windows dan in 2012. Die slag komt Microsoft echter in 2014 alweer flink te boven. Volgend jaar stijgt het marktaandeel van Windows met ruim 11 procent volgens Gartner.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat klinkt positief, maar Gartner voorzag eerder nog dat dit jaar het marktaandeel van Windows op alle elektronische apparaten die vanaf de fabriek voorgeïnstalleerd worden geleverd, met 2,3 procent zou stijgen. Ook werd voor 2014 een groei van 12,2 procent verwacht ten opzichte van 2013.

RT zit klem

Volgens Gartner-analist Carolina Milanesi zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld omdat OEM-leveranciers weglopen van Windows RT. “Windows RT zit klem tussen de kleinere vormfactoren (tablets) en hybride systemen.” Gartner ging er eerder dit jaar nog van uit dat het speciale OS voor tablets juist aantrekkelijk zou zijn voor OEM-producenten. Die kiezen nu voor Windows 8, hoewel Gartner dit geen goed besturingssysteem vindt voor apparatuur met kleinere schermen.

Daarbij komt dat Windows vooral sterk is in de pc-markt, terwijl die juist fors afkalft; in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met ruim 11 procent. Wel groeit de positie van het besturingssysteem in tablets en smartphones, maar die groei maakt het verlies op de pc-markt niet goed.
Dat het in 2014 toch goed komt met Windows komt doordat dan vrijwel zeker meer apparatuur op de markt zal zijn met aanraakscherm.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in