Beheer

Windows
Windows 10 updaten

Windows Autopatch is gearriveerd, voor bepaalde gebruikers

Microsoft-dienst voor automatisch patchen staat náást Patch Tuesday.

© Microsoft
12 juli 2022

Microsoft-dienst voor automatisch patchen staat náást Patch Tuesday.

Grootzakelijke Microsoft-klanten met een specifiek soort contract kunnen er nu voor kiezen om hun Windows-systemen automatisch door Microsoft te laten patchen. Het in april aangekondigde Windows Autopatch is nu beschikbaar. Het patcht niet alleen Windows 10 en 11.

Organisaties die bij de Windows-leverancier licenties hebben voor Windows Enterprise E3 en E5 kunnen Autopatch gratis bij hun bestaande Microsoft-aanbod krijgen. Ingenieurs van Microsoft gebruiken dan de policies en uitrol-tools van Windows Update for Business namens die klanten. Hun eigen beheerders worden - wat patchen betreft - als het ware vervangen door beheerders in dienst van Microsoft. Daarbij worden testgroepen aangemaakt en houden de ingenieurs de uitrol in de gaten om die bij problemen te kunnen pauzeren of zelfs terugdraaien.

Moet nog volwassener worden

Microsoft spreekt hierbij van verbeteringen voor beveiliging én productiviteit. Het overdragen van patchbeheer betekent echter niet alleen het uitbesteden van werk, maar ook het uit handen geven van autonomie. In juni is aan het licht gekomen dat Windows Autopatch geen inspraak duldt. Zo kunnen beheerders bij klanten geen specifieke dagen of tijdstippen kiezen voor het installeren van de patches. Eerst was er ook sprake van dat beheerders bepaalde kunnen apparaten uitsluiten van Microsofts automatische updateroutine, maar in de uitlegvideo over inschrijving (enrollment) voor Autopatch lijkt dat toch wel te kunnen.

Via de beheerconsole van Microsoft Endpoint Manager kunnen beheerders ook bepalen welke van hun pc's meedoen aan de testgroep. In het Autopatch-deel van het Tenant Administration-segment in Endpoint Manager valt ook een dashboard te vinden waar de 'gezondheidstoestand' van deze services is te bekijken. Beheerders kunnen ook rapporten uitdraaien en verzoeken voor support indienen bij Microsoft. De leverancier belooft dat de rapportagemogelijkheden geleidelijk aan robuuster zullen worden, naarmate de dienst volwassener wordt.

Windows, Office, Edge, Teams

Het updatebereik van Windows Autopatch omvat naast het besturingssysteem zelf (Windows 10 en opvolger 11) ook applicatiepakket Office (met daarin onder meer Word, Outlook, Excel, PowerPoint, Access) plus ook webbrowser Edge en communicatietool Teams. Die software wordt dan voortaan volautomatisch up-to-date gehouden door Microsoft. Dit betreft dan niet alleen patches voor fouten of beveiligingsgaten, maar ook nieuwe functionaliteit en mogelijkheden voor die Microsoft-producten. Windows Autopatch bestaat naast Microsofts reguliere praktijk van Patch Tuesday, waarbij het op elke tweede dinsdag van de maand patches en updates uitbrengt voor zijn software.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.