Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 95, 98, XP kunnen weer online updaten

Liefhebbers van klassieke Windows-versies en vintage pc-hardware kunnen hun hobby iets makkelijker uitvoeren. Oude updates voor de antieke Windows-versies 95, 98 en XP zijn weer online beschikbaar, bij een speciaal opgetuigde site die de functie van Microsofts oude, geschrapte Windows Update imiteert. Deze 'reanimatie' voor retrocomputing is overigens niet de eerste.
Windows 95

Het nieuwe project Windows Update Restored geeft gebruikers van oude, door Microsoft in 2011 verlaten Windows-versies weer de mogelijkheid om online te updaten. Daarmee kunnen die oude besturingssystemen op gemakkelijke wijze worden bijgewerkt naar de meest actuele stand van zaken, tot het punt dat de ondersteuning is komen te vervallen dan. De te updaten Windows-versies zijn natuurlijk helemaal niet courant qua functionaliteit, maar ook niet qua beveiliging.

Op vintage-pc of in VM

Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die het ooit baanbrekende Windows 95 of de flink verbeterde opvolger Windows 98 (Second Edition) willen draaien. Dit dan op vintage pc's of in virtuele machines (VM's) die draaien op moderne machines. Dat laatste kan veiliger zijn in het gebruik, doordat de installatie wat eenvoudiger valt af te schermen. Een internetverbinding zal echter nog wel nodig zijn om Windows Update Restored te kunnen benutten.

Die website bevat licht aangepaste uitvoeringen van Microsofts oorspronkelijke Windows Update-sites (waarvan in totaal vijf versies hebben bestaan). Daar zijn de meest recente officiële bugfixes, drivers en updates te downloaden voor Windows 95 tot en met de eerste release (release-to-manufacturing, RTM) van Windows XP. Dit project van Windows-liefhebbers herstelt alleen de updatesites en niet de functionaliteit van automatische updates. Laatstgenoemde is namelijk ingebakken in het besturingssysteem en dat omleiden zou wat dieper gaande aanpassingen vereisen. Voor het herstellen van Microsofts updatesites hebben de ontwikkelaars die websites gedownload vanaf The Wayback Machine om vervolgens nog ontbrekende downloads op te sporen en toe te voegen.

Ook NT Server

Eerder is - voor iets minder antieke Windows-versies - al het project Legacy Update opgedoken. Dat project voor het lange tijd populair gebleven Windows XP reikt qua aangeboden updates nog 'door' naar nieuwere versies: tot en met 8.1. Net zoals het nieuwere Windows Update Restored worden daar niet alleen de Windows-uitvoeringen voor pc's van eindgebruikers ondersteund, maar ook de bijbehorende servertegenhangers. Bij Legacy Update loopt dat van Windows Server 2003 tot en met Server 2012, inclusief de R2-varianten (Release 2). Bij Windows Update Restored loopt dit van Windows NT Server 4.0 tot en met Windows Server 2008.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in