Windows 8 laat in test Windows 7 zijn hielen zien

23 maart 2012
'Zelfs in deze vroege vorm belooft Windows 8 de meest afgeslankte en efficiënte incarnatie van Windows tot nog toe te worden.' Die conclusie trekt de redactie van PCWorld uit een vergelijkende test.

De redactie van PCWorld voerde verschillende tests uit met Windows 7 en de preview van Windows 8 op een pc met een 3,3 gigahertz Intel Core i5-2500K processor, een Nvidia GeForce GTX 560 Ti grafische kaart, 8 gigabyte DDR3 RAM werkend op een frequentie van 1333 megahertz en een harde schijf van 1 terabyte die draait met 7200 toeren per minuut. De verschillen waren opmerkelijk.

Stukken sneller

Op de WorldBench 7, die de prestaties in de breedte meet, scoorde de preview van Windows 8 meteen al 14 procent beter dan Windows 7 - een in de praktijk duidelijk merkbaar verschil, aldus de testers. Ook op individuele onderdelen laat Windows 8 Windows 7 zijn hielen zien. De opstarttijd is met 36,8 seconden bijvoorbeeld 35 procent korter geworden. Waarbij Windows 8 nog een handicap te overwinnen had: de testers meten de tijd totdat een tekstbestand is geopend. Dat betekent dat Windows 8 voor deze tekst vanuit de Metro-interface eerst nog de Windows-desktop moet openen. Ook de weergave van dynamische webelementen gaat Windows 8 stukken beter af.

Office op Windows 7 het snelst

Windows 7 was wel een fractie sneller bij het bewerken van beeld en het verwerken van audio en video. En bij het werken met Office had Windows 7 een duidelijk voordeel: daarin opereert Windows 8 zo'n 8 procent langzamer.

Testen met een preview-versie zegt niet alles over de prestaties van het definitieve product. Maar de prestaties van Windows 8 zullen er normaal gesproken niet slechter op worden. In de regel wordt er in de laatste maanden voor lancering nog het nodige gesleuteld aan het product, om te zorgen dat het optimaal presteert.

De volledige test is te lezen op de site van PCWorld.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.