Beheer

IT beheer
Windows 7 support

Windows 7 weigert uitschakelen

Tweede bug duikt op in Windows 7 na einde van support.

© AG Connect
10 februari 2020

Tweede bug duikt op in Windows 7 na einde van support.

Het net door Microsoft verlaten Windows 7 wordt nu geraakt door een tweede bug die de werking frustreert. De eervorige Windows-versie weigert zichzelf volgens de reguliere manier af te sluiten, met de melding dat de gebruiker hiervoor niet gemachtigd is. Workarounds zijn inmiddels uitgedokterd, maar niet voor iedereen van toepassing.

Sinds vorige week zijn 'Windows 7-plakkers' geconfronteerd met een nogal aparte bug, die op diverse fora wordt gemeld door getroffen gebruikers. Het pc-besturingssysteem wil niet langer uitschakelen op de reguliere wijze van afsluiten of herstarten. Eindgebruikers krijgen de melding dat ze geen permissie hebben voor deze handeling. Oorzaak en oplossing zijn vooralsnog onbekend, maar er zijn al wel een tweetal workarounds uitgedokterd.

Elke keer weer

De eerste workaround vereist de aanwezigheid van een tweede admin-account aanmaken. Daarop moet dan worden ingelogd, om dan weer terug te gaan naar het oorspronkelijke account wat dan wél gemachtigd is om de computer uit te schakelen of te rebooten. Deze handeling moet uitgevoerd worden élke keer dat de pc uit moet, of opnieuw gestart moet worden. De tweede workaround is het doorvoeren van een aanpassing via de Windows Group Policy, wat dus voorbehouden is aan zakelijke gebruikers.

Officieel krijgt de voorganger van Windows 8 geen updates meer van Microsoft. Met ingang van 14 januari jongstleden is namelijk de fase van uitgebreide ondersteuning (extended support) ten einde gekomen. In die fase heeft Microsoft alleen nog security-updates uitgebracht voor Windows 7, wat in de voorafgaande fase nog updates voor beveiliging én voor functionaliteit heeft gekregen. De nu ontdekte tweede bug na de end-of-life (EOL) datum kan dan ook niet op een fix rekenen.

Hopen op een fix

In de praktijk zijn er echter toch uitzonderingen mogelijk. Organisaties die nog op Windows 7 zitten, kunnen namelijk ondersteuning op maat krijgen van Microsoft. Daarbij betalen ze per computer per jaar een bedrag en hebben ze recht op security-patches. Strikt gezien is de shutdown-bug geen beveiligingsfout, maar mogelijk dat Microsoft zijn betalende gebruikers toch van een fix gaat voorzien.

Hiervoor is er al een precedent in de vorm van de eerste bug die is ontdekt na de EOL van Windows 7. Dat betrof een fout waardoor een afbeelding als bureaubladachtergrond niet werd weergegeven; in plaats van de gewenste afbeelding werd het bureaublad geheel zwart. Deze bug zou gefixt worden voor klanten met een contract voor extended support. Kort na de erkenning van deze bug, met de belofte van fixen voor betalende klanten, is Microsoft ertoe over gegaan om deze bugfix voor álle gebruikers beschikbaar te maken.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.