Development

Windows
Windows 10X

'Windows 10X gaat veel op Chrome OS lijken'

Nieuw lek van aankomende OS-variant toont uiterlijk van Windows 10X.

Windows 10X © Microsoft
15 januari 2021

Nieuw lek van aankomende OS-variant toont uiterlijk van Windows 10X.

De eerste versie van Windows 10X die op de markt komt, gaat waarschijnlijk veel op Chrome OS lijken. Dat blijkt uit een gelekte build van het besturingssysteem. Naar verwachting verschijnt Windows 10X deze lente op de markt.

Windows 10X werd in eerste instantie speciaal voor opvouwbare schermen ontwikkeld. Inmiddels is de focus verlegd naar apparaten met een enkel scherm. Volgens Microsoft-watcher Mary-Jo Foley draait het besturingssysteem bij de release alleen op Intel-gebaseerde apparaten van derde partijen. Later komt er ook ondersteuning voor Surface-apparaten en ARM-chips, schrijft Foley op ZDNet.

Uit een vrijwel afgeronde versie van het besturingssysteem die Thurrott.com in handen heeft gekregen blijkt nu dat Windows 10X vrij veel op Chrome OS gaat lijken. Bovenaan staat een zoekbalk, met daaronder een lijst aan iconen voor apps, websites en documenten. Daarmee is het uiterlijk vergelijkbaar met dat van Google's Chrome-gebaseerde besturingssysteem voor laptops.

Cloudgebaseerd

Net als bij Chrome OS is het besturingssysteem grotendeels cloudgebaseerd. Bestanden kunnen in 10X alleen bereikt worden via OneDrive en een handjevol lokale mappen, zoals Downloads, Documenten en Afbeeldingen. Windows 10X ondersteunt verder nog geen bestaande Windows-software, maar gebruikt net als Chrome OS vooral webapplicaties.

Er is echter wel een workaround om desktopapps te gebruiken: dit kan aan de hand van een remotedesktopverbinding met een in de cloud draaiende Windows 10-vm (virtual machine). Microsoft werkt voor zo'n DaaS-aanbod (desktop-as-a-service) aan een Cloud PC-dienst die dan draait op zijn Azure-cloudplatform. Dit zou komende lente beschikbaar komen. Daarnaast bestaat er technisch gezien voor Windows 10X de mogelijkheid van een lokaal draaiende container voor reguliere Win32-apps.

'Gelijkenis geen probleem'

Dat de besturingssystemen 10X en Chrome OS op elkaar gaan lijken, is volgens Foley geen probleem. "Microsofts grootste uitdaging in de concurrentie met Chrome OS is niet het besturingssysteem zelf, maar de beheerervaring er omheen. Het is voor organisaties momenteel moeilijker om Windows uit te rollen en te beheren dan bij Chrome OS." Foley verwacht dat het cloud-gebaseerde Windows 10X dit gat gaat helpen dichten, maar vraagt zich tegelijkertijd af wat Microsoft op beheergebied heeft gedaan om van 10X-apparaten geloofwaardige Chrome OS-concurrenten te maken.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Rein Jonkman 09 februari 2021 07:44

Ik werk al 5 jaar dagelijks met een chromebook, zowel professioneel als privé, en het is een verademing vergeleken met Windows. Nooit gedoe, hij werkt gewoon altijd. Op de achtergrond heb ik een oude mac om foto's te bewerken, want dat kan ik niet op de chromebook. De web apps zijn erg veel beter geworden inmiddels, en ze zijn vaak superieur aan de Android apps die ik ook kan draaien op de Chromebook. Ik zie geen enkele reden om ook maar te kijken naar Windows 10X, maar wil Microsoft toch een compliment maken, namelijk voor Onedrive. De combinatie van Onedrive met een Chromebook is erg sterk, en geeft 99% complete versies van Word, Excel en Powerpoint op de chromebook. Met daarbij een volautomatische backup.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.