Overslaan en naar de inhoud gaan

'Windows 10X gaat veel op Chrome OS lijken'

De eerste versie van Windows 10X die op de markt komt, gaat waarschijnlijk veel op Chrome OS lijken. Dat blijkt uit een gelekte build van het besturingssysteem. Naar verwachting verschijnt Windows 10X deze lente op de markt.
Windows 10X
© Microsoft
Microsoft

Windows 10X werd in eerste instantie speciaal voor opvouwbare schermen ontwikkeld. Inmiddels is de focus verlegd naar apparaten met een enkel scherm. Volgens Microsoft-watcher Mary-Jo Foley draait het besturingssysteem bij de release alleen op Intel-gebaseerde apparaten van derde partijen. Later komt er ook ondersteuning voor Surface-apparaten en ARM-chips, schrijft Foley op ZDNet.

Uit een vrijwel afgeronde versie van het besturingssysteem die Thurrott.com in handen heeft gekregen blijkt nu dat Windows 10X vrij veel op Chrome OS gaat lijken. Bovenaan staat een zoekbalk, met daaronder een lijst aan iconen voor apps, websites en documenten. Daarmee is het uiterlijk vergelijkbaar met dat van Google's Chrome-gebaseerde besturingssysteem voor laptops.

Cloudgebaseerd

Net als bij Chrome OS is het besturingssysteem grotendeels cloudgebaseerd. Bestanden kunnen in 10X alleen bereikt worden via OneDrive en een handjevol lokale mappen, zoals Downloads, Documenten en Afbeeldingen. Windows 10X ondersteunt verder nog geen bestaande Windows-software, maar gebruikt net als Chrome OS vooral webapplicaties.

Er is echter wel een workaround om desktopapps te gebruiken: dit kan aan de hand van een remotedesktopverbinding met een in de cloud draaiende Windows 10-vm (virtual machine). Microsoft werkt voor zo'n DaaS-aanbod (desktop-as-a-service) aan een Cloud PC-dienst die dan draait op zijn Azure-cloudplatform. Dit zou komende lente beschikbaar komen. Daarnaast bestaat er technisch gezien voor Windows 10X de mogelijkheid van een lokaal draaiende container voor reguliere Win32-apps.

'Gelijkenis geen probleem'

Dat de besturingssystemen 10X en Chrome OS op elkaar gaan lijken, is volgens Foley geen probleem. "Microsofts grootste uitdaging in de concurrentie met Chrome OS is niet het besturingssysteem zelf, maar de beheerervaring er omheen. Het is voor organisaties momenteel moeilijker om Windows uit te rollen en te beheren dan bij Chrome OS." Foley verwacht dat het cloud-gebaseerde Windows 10X dit gat gaat helpen dichten, maar vraagt zich tegelijkertijd af wat Microsoft op beheergebied heeft gedaan om van 10X-apparaten geloofwaardige Chrome OS-concurrenten te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in