Beheer

Windows
Windows 10

'Windows 10 zeker twee keer zo veilig als Windows 7'

Het is niet Microsoft die betere beveiliging van Windows 10 aanprijst, maar praktijkonderzoek naar malware.

© Microsoft
4 maart 2019

Het is niet Microsoft die betere beveiliging van Windows 10 aanprijst, maar praktijkonderzoek naar malware.

Windows 10 is minstens twee keer zo veilig als Windows 7, is één van de conclusies in het Webroot Threat Report. Dit betreft weliswaar consumentengebruik van pc's, maar BYOD brengt dit binnen bij bedrijven. De lopende overstap naar Windows 10 speelt dan ook een belangrijke rol in het algehele securitylandschap, stelt antivirusleverancier Webroot. Het wordt moeilijker voor cybercriminelen om malware te verspreiden, met dank aan Windows 10.

De huidige 10-versie van Microsofts besturingssysteem voor computers is namelijk "aanzienlijk veiliger dan zijn voorgangers", stelt Webroot in zijn jaarrapport over digitale dreigingen. De Amerikaanse securityleverancier verklaart hiermee niet de Windows-wereld voor veilig, want kwaadaardige software is zeer flexibel, waarschuwt Webroot. "De zeer variabele aard van malware maakt het onmogelijk om te voorspellen wanneer malware gaat pieken", wat mede gerelateerd is aan belangrijke nieuwsverhalen of seizoensgebeurtenissen (zoals vakanties en belastingdeadlines) waar malwaremakers dan op aanhaken.

Windows 7 met name kwetsbaar

Toch signaleert Webroot een algehele verbetering: het heeft minder nieuwe malware zien langskomen afgelopen jaar. Bovendien is er sprake van een relatief geleidelijke daling in het aantal gevallen van kwaadaardige software voor Windows. Dit betreft zowel consumentencomputers als ook zakelijk gebruikte pc's en devices. Het is volgens Webroot goed nieuws dat thuisgebruikers Windows 10 in een rap tempo omarmen, maar minder goed nieuws dat bedrijven in een veel langzamer tempo overstappen.

"De redenen hiervoor zijn begrijpelijk: elke OS-migratie is een grote inspanning", en het migreren van een hele organisatie naar Windows 10 wordt gezien als een meerjarig project, merkt Webroot op in zijn jaarrapport. "Zolang corporate devices nog oudere versies van het besturingssysteem draaien, loopt de organisatie gevaar. Windows 7, het op één na meestgebruikte besturingssysteem in de devices die Webroot scant, blijft vooral kwetsbaar."

Het nieuwe XP

Het gebruik van Windows 10 zit in de lift, die echter langzaam omhoog gaat. Webroot geeft een percentage van 54 procent op voor Windows 10 op de apparaten die het monitort. In januari 2017 was dat nog 49 procent. Ondertussen zit het nog altijd veel gebruikte Windows 7 nu op 33 procent, en zit opvolger Windows 8 op 8 procent. De nog oudere Windows-versies Vista en XP zitten op respectievelijk 1 en minder dan 1 procent. Vista is nooit groot aangeslagen, maar Windows 8 is nog minder populair gebleken. Met name bedrijven zijn lange tijd op XP gebleven, wat nu ook voor Windows 7 het geval lijkt.

3
Reacties
Hans Muller 04 maart 2019 15:50

Heb nog even bij Webroot gekeken. Bij hun antivirusproducten schitteren die voor Win 7 door afwezigheid... Gekleurde berichtgeving in semi-onderzoeksjasje... Beter checken AG!

Marcedwin 04 maart 2019 12:12

Maar helaas is Windows 10 1000% onveiliger voor de gebruiker omdat Windows de hele tijd data van je PC vergaard en dit is niet geheel uit te zetten. Voor mij de reden om te switchen naar Linux. En linux is out-of-the-box al veel veiliger als Windows. Win/win dus.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.